Maak gebruik van geluid – Kat vermist

Maak gebruik van geluid

Maak gebruik van geluid – Kat vermist

Katten en geluid

Het gehoor speelt een belangrijke rol in het leven van een kat. Katten horen veel beter dan mensen en ook geluiden die voor ons (mensen)gehoor niet bereikbaar zijn (dus geluiden die niet door ons gehoord worden maar er wel zijn). Een oor van een kat kan ook 180 graden draaien en een kat kan een oor dus extra richten op de richting waar een geluid vandaan komt.

Bij het zoeken naar een vermiste kat kan geluid dus een belangrijke rol spelen (als de kat niet doof is).

Verstopgedrag en geluid

We hebben al geschreven over ‘hidings’gedrag van katten en hoe belangrijk geluid dan is: een kat die verstopt zit reageert veel eerder op een bekende stem dan op een vreemde stem. Als de kat al reageert want het komt echt vaak voor dat een kat niet van zich laat horen terwijl je roepend langsloopt. Tenminste in aanvang niet, na vaker langslopen en roepen dan heb je kans dat je een heel zacht miauwtje gaat horen.

Dit kan samenhangen met het feit dat katten veel beter horen dan mensen, misschien maken ze wel geluid als jij roept en hem/haar niet hoort miauwen, geluid dat de kat wel hoort maar de mens niet. Misschien houden ze het geluid zo zacht mogelijk en is dat al eng voor ze omdat andere katten in de buurt hun geluiden veel beter horen dan mensen.

Lok een beweging uit bij de kat

Dan kun je je afvragen door middel van welk geluid je de kat kan laten bewegen als hij of zij verstopt zit. Is er een geluid dat door de kat geassocieerd kan worden met thuis, dat je buiten kan gebruiken? bijvoorbeeld geluid van speelgoed van de kat, geluid dat jij thuis tegen de kat maakt, in ieder geval een geluid waar de kat in huis ook op reageerde. Als je dat buiten als het doodstil is laat klinken, niet te vaak maar af en toe steeds op een andere locatie, zodat de kat ‘ineens’ vanuit grote stilte net dat geluidje hoort, heb je kans op een bewegingsreactie van de kat. En die beweging geeft geluid wat jij in de grote stilte misschien weer kan horen. Luister dus direct en tegelijkertijd met het geluid of je ergens geluid als reactie kan ontdekken.Hoe kort dit ook is (het bewegingsgeluid duurt soms maar een fractie van een seconde), wij hebben al een paar keer meegemaakt dat in die fractie van een seconde toch de locatie van een kat op deze manier ontdekt werd.

We noemen in de alinea hierboven een aanvullende functie van geluid, namelijk dat geluid ook voor jou heel belangrijk is. Wat we beschrijven over bekende geluiden vanuit huis, geldt ook voor jouw stem. Als je bij het zoeken jouw kat roept terwijl het buiten stil is, luister dan vooral heel goed niet alleen of je een miauw hoort maar ook of je geritsel hoort of andere geluiden die enige beweging verraden. Als zo’n bewegingsgeluid een reactie is op jouw stem kan dit heel goed jouw kat zijn die daar beweegt.

Geluid en analyse

Manieren om gebruik te maken van geluid hangen natuurlijk weer samen met de vermissingssituatie en vooral ook hoe groot het gebied is dat je op dat moment doorzoekt of waar je verwacht dat jouw kat is. Daarom adviseren wij om creatief te denken over hoe je geluid kan toepassen bij het zoeken naar jouw vermiste kat.

Creatief denken / geluid

Wij kregen een mail van een lezer van onze site, zij heeft slim gebruik gemaakt van geluid bij haar zoektocht. Een citaat uit het bericht:

“Ik heb mijn kater elke avond vanaf verschillende punten in de omtrek van huis geroepen. Ik fietste dan eerst een eindje van huis (paar straten) en op de terugweg naar huis riep ik hem heel hard. Ik herhaalde dat vanaf verschillende kanten. Na een aantal avonden roepen kwam hij opeens hard aanrennen toen ik net weer thuis was. Hij had me horen roepen ! Waarom ’s avonds of ’s nachts roepen ? Dan is het stiller op straat en is je roepen beter hoorbaar en kun je ook beter luisteren of je een mauwtje terughoort. En mocht je kat je horen dan is het niet zo gevaarlijk op de weg als overdag.”

We vinden dit een goede tip!

Het idee erachter is dat als de kat jouw stem hoort en jij al roepend in de richting van huis beweegt, de kat jouw stem met zijn gehoor kan ‘volgen’, dus de beweging die jij maakt kan volgen qua richting(s)gevoel. Ook al komt de kat dan niet direct tevoorschijn of is hij wat te ver om door jou opgemerkt te worden, door middel van jouw stem weet hij dan toch de richting naar huis (vergeet niet, een kat hoort vele malen sterker dan een mens en jouw stem is bekend).

Door in een cirkel te werken en iedere avond vanuit een ander punt op deze cirkel te beginnen met roepen en naar huis bewegen, bereik je het hele gebied binnen de cirkel met jouw stemgeluid.

Het is bij deze methode dus belangrijk dat je pas begint te roepen vanaf dat je richting huis gaat bewegen (niet op de heenweg maar op de terugweg). Als je het andersom doet, geef je de kat de verkeerde richting aan, als je heen en terug roept, dan breng je de kat in de war.

Bewust gebruiken van geluid

Geluid is zozeer van invloed op een kat, dat het goed nadenken over hoe dit te gebruiken zeer aan te raden is, om de kansen om jouw kat te vinden te vergroten maar ook om verwarring te voorkomen. Dit zie je trouwens in alles terug, geluid maakt katten angstig, zoeken in stilte, katten reageren met name op bekende stem, etc).

Dus ook, in het algemeen als je buiten loopt en jouw kat zoekt, iets om over na te denken. Misschien is het verstandig om jouw kat altijd te roepen als je richting jouw huis loopt en niet als je een richting loopt van het huis af.

Een ander voorbeeld, het spoor

Een ander voorbeeld hoe geluid, misschien meer dan we denken, van invloed kan zijn. Een vermiste kat woonde een aantal straten van een spoorlijn. Na ca twee weken is de kat gevonden, enkele kilometers van huis. De kat is gevonden door mensen die op precies dezelfde afstand wonen van het spoor. Na wat navraag hebben de eigenaren kunnen achterhalen dat de kat de route heeft gevolgd langs het spoor, waarbij hij de afstand naar het spoor gelijk hield,

Zonder dat hier zekerheid over bestaat, is het mogelijk dat deze kat het geluid van het spoor heeft gevolgd, oftewel een route heeft gevolgd waarbij hij niet afweek van het vertrouwde geluid van het spoort op het niveau dat voor hem ’thuis’ betekende. In de hoop zo uiteindelijk ’thuis’ weer te vinden. Hij is hierbij de verkeerde richting opgelopen maar het idee is goed en de andere richting had succes opgeleverd!

Verder onderzoeken, gebruik creativiteit

In hoeverre kunnen we dit soort informatie gebruiken bij het zoeken naar katten? Wij gaan dit onderzoeken, denken dat geluid meer kan worden ingezet dan nu vaak wordt gedaan.

Je kan in ieder geval, bij het zoeken naar jouw vermiste kat, zelf creatief denken hoe je geluid kan gebruiken in de zoektocht. Welke geluiden is jouw kat gewend? Zijn hier overheersende geluiden bij (behalve treinen, misschien een schoolplein naast het huis, drukte/rust, een snelweg in de buurt, etc). En zijn er geluiden in huis waar jouw kat altijd door gefascineerd wordt? (sommige katten komen altijd aanrennen bij een bepaald geluid….).

Maak gebruik van geluid