Heilige Birmaan

Heilige Birmaan of Burmees

De Heilige Birmaan stamt af uit Birma, het huidige Myanmar. Zijn karakter ligt tussen dat van de Pers en Siamees. Dit kattenras is heel intelligent en zelfzeker. Hij is speels en is een goed gezelschap voor kinderen.

Sociaal

Deze prachtige katten hechten zich snel aan mensen. Ze zijn gek op goed gezelschap. Ze hebben de hele tijd een metgezel nodig en daarom is het ook aan te raden een tweede kat of hond in huis te houden. De Birmaan is heel leergierig en staat altijd open om bij te leren. Hij is heel sociaal met soortgenoten en honden. Lang alleen blijven lukt moeilijk en gaan zich dusdanig snel vervelen, maar hij houdt ook van vrede en rust. Sommige Birmanen kunnen erg eenkennig zijn en één persoon in het gezin uitkiezen als favoriet.

De herkomst

De herkomst van de Heilige Birmaan is heel onzeker. Volgens bepaalde kattenliteratuur zou een birmanenpaartje vanuit Birma naar Frankrijk zijn verscheept. Het mannetje overleefde de zeereis niet, maar het vrouwtje, Sita (Sitah) was gelukkig in verwachting en baarde in Frankrijk een nestje. Een van de kittens van Sitah wordt in 1926 op een show in Parijs geëxposeerd door mevrouw Marcelle Adam. Vanuit dit nestje ontstaat het ras in de westerse wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er vrijwel geen Birmanen meer over. Hierdoor waren ze genoodzaakt het kattenras opnieuw te te reconstrueren. Veel is hier niet over geweten, maar vrijwel zeker is dat de colourpoint Perzische langhaar en de Siamees er deel van uit hebben gemaakt. In 1966 wordt het ras in Engeland erkend.

Ondanks dat de Heilige Birmaan net als de Burmees uit Birma afkomstig is en tot de oosterse rassen behoort, hebben deze twee rassen geen onderlinge verwantschap.

Het Uiterlijk

Het lichaam: Het lichaam van de Birmaan is middelzwaar en enigszins gestrekt. De benen zijn kort en stevig. De voeten zijn mooi rond. Het lichaam van de kat moet goed geproportioneerd zijn. Katers zijn steviger gebouwd dan poezen.

De kop: bestaat uit een krachtige schedel met volle, ronde wangen, enigszins gewelfd voorhoofd. Middellange neus, geen stop met een stevige kin. De oren zo mogelijk klein en enigszins rond. Niet te hoog op de schedel geplaatst met enige ruimte ertussen. De ogen zijn diepblauw, bijna rond of enigszins ovaal van vorm.

De vacht: Lange tot halflange vacht al naargelang het gedeelte van het lichaam. Weinig ondervacht en een zijdeachtige textuur. De vacht is lang op de rug en de flanken. In het gezicht is de vacht kort, wordt geleidelijk langer op de wangen. Een volle halskraag is wenselijk.

Kleur: De Heilige Birmaan heeft op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart dezelfde aftekening als bijvoorbeeld de Siamees. De voeten zijn echter wit en moeten gelijk zijn en goed contrasteren met de lichaamskleur. De rest van de vacht is licht, de rug is goudbeige bij alle variëteiten.

De kleur van de buik is zeer licht. Het volgende is fout: een puur witte of gekleurde vlek op de borst of de buik. De kleur van de points en de rest van het lichaam is slechts bij volwassen katten volledig ontwikkeld.

Voeten: Het bijzondere van de heilige birmaan zijn de witte voeten, ook wel “handschoenen” genoemd. Het wit is volkomen zuiver; het kan ophouden aan de teenwortels of aan het gewricht, waar het niet overheen mag komen. Als het wit van de handschoenen van de voorpoten aan de zijkanten of achterkanten oploopt, is dit een fout.

Op de achterpoten moet het wit op de voetzolen uitlopen in een punt of omgekeerde “V”, die de helft tot drie vierde deel van de voetzool beslaat. Kortere of langere “sporen” zijn acceptabel, maar het wit mag de hiel niet passeren. Iets langere handschoenen aan de achterpoten wordt getolereerd. Belangrijk is vooral de gelijkmatigheid en de symmetrie van de handschoenen. Het wit is gelijkmatig verdeeld over beide voeten voor, of beide voeten achter, of, wat nog beter is, tussen de poten onderling.

Staart: Van gemiddelde lengte, dun aan de wortel en dicht behaard aan het uiteinde. Knikken en knopen zijn niet toegestaan.

kleurvariëteiten

De Heilige Birmaan is er in verschillende kleuren: sealpoint (donkerbruin), chocolatepoint (melkchocoladebruin), bluepoint (blauwgrijs), lilacpoint (licht blauwgrijs), redpoint (rood) en creampoint (lichtrood).

In alle kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: tabbypoint (gestreept), tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: tabbytortiepoint. Tabby: zo wordt het patroon genoemd van donkere en lichtere kleuren op de vacht.

Karakter

De Heilige Birmaan is lief, levendig en speels kattenras met een ruwe en sterke stem. De Birmaan kan met verschillende huisdieren goed opschieten. Het is een vriendelijke huiskat met een duidelijke eigen mening.

De Birmaan is in het algemeen geen kat die graag op schoot zit. Toch zijn er genoeg Birmanen die het heerlijk vinden op schoot. Daar de Birmaan veel aandacht vraagt is voor de kat gezelliger om er een speelkameraadje bij te hebben. De Birmaan kan met verschillende huisdieren opschieten. Wordt het hem te druk, dan trekt hij zich wel even terug.

Ter info: De schoonheid van de Heilige Birmaan is het harmonieuze totaalbeeld en daarop moet hij ook worden gekeurd.

Heilige Birmaan of Burmees