Scottish Fold

Scottish Fold Cat

De Scottish Fold kat

De Scottish Fold kat of de Schotse vouw-oor-kat kan je onmiddellijk herkennen aan de geflopte oren. Deze katten zijn ongelooflijk gek op mensen. Een van de belangrijkste kenmerken van de Scottish Fold is dat ze heel graag mensen imiteren. Zelfs wanneer u televisie kijkt, willen ze graag met u meekijken. Dat is ook de reden dat je ze dikwijls in een lastige positie op het internet zal vinden.

De Engelstalige naam is Scottish Fold kat, toch maakt men een verschil tussen de langharige rasvariëteit, deze wordt Highland Fold genoemd en dieren uit de fok die geen gevouwen oren bezitten worden fok-technisch aangeduid met “Straight”.

Afkomst en oorsprong

De Scottish Fold is een redelijk jong kattenras. Deze kat werd voor het eerst in 1961 door een Schotse fokker gecreëerd in Schotland. Een van de boerenkatten daar had gevouwen oren en met de kruising van een Brits korthaar en andere huiskatten (Brits Langharen, Exotics, Perzen, en Amercan Shorthairs) werd een rasppopulatie opgebouwd. Alle geregistreerde Schotse vouwoorkatten stammen van deze ene kat af.

Deze katten zien er heel schattig en aantrekkelijk uit, maar de oorzaak van de gevouwen oren is een niet onschuldig gegeven. Dit is een bij-effect van een autosomaal dominant gen wat in heterozygote vorm variabel progressief voortschrijdende deformaties aan het kraakbeen in de extremiteiten van het dier kan veroorzaken (oren, poten en staart). In homozygote vorm leidt dit tot een zwaar kreupel dier met een beperkte levensverwachting.

Karakter

Het karakter van de Scottish Fold kan je best vergelijken met dat van de Brits Korthaar. Ze kunnen prima samen wonen met andere katten en meerdere huisdieren. De Scottish Fold zijn echte knuffelkatten, zeker niet agressief en heel verdraagzaam naar mensen en andere dieren. Het karakter is rustig en gematigd. Voor kinderen zijn ze lief met een hoog knuffelgehalte, net zoals de Britse korthaar hebben ze niet de neiging hun nagels uit te steken wanneer ze opgenomen worden. Het zijn echte knuffeldieren, aantrekkelijk en slim.

Verzorging

De verzorging kan je best vergelijken als bij de Britse korthaar, en in tegenstelling tot wat men zou verwachten hebben de oortjes niet meer verzorging nodig dan katten met rechte oren.

Lichaamsbouw

Het hoofd staat op een vrij korte nek waarbij de ogen goed geopend zijn met een vriendelijke uitdrukking. De ogen zijn groot, rond en met een brede neus ertussen. De oogkleur moet corresponderen met de vachtkleur. Blauwe ogen en odd eyes (twee verschillende oogkleuren) zijn toegestaan bij witte, bicolor katten en bij katten met het Turkse Van patroon.

De oren zijn naar voren en tevens beneden gevouwen. Een klein lichtjes gevouwen oor verdient de voorkeur boven een groot losgevouwen oor. De vorm van het gevouwen oor behoort rond te zijn met afgeronde topjes. Het lichaam moet beweeglijkheid uitstralen en de lengte van de poten is in verhouding tot het lichaam. De staart moet in verhouding met het lichaam zijn en is fexibel met afgeronde top.

Vacht (Korthaar):
Zacht dik en overal even dik. Kort tot halfkort met een zachte textuur. De vacht ligt niet aan tegen het lichaam maar staat rechtop. Structuur is afhankelijk van kleur maar ook van de regio waar de kat wordt gehouden of het seizoen.

Vacht (Langhaar):
Halflang tot lang op het lichaam liefst lang, maar in het gezicht en op de pootjes mag het korter zijn. Bij kittens mag de vacht enigszins pluizig zijn bij volwassen katten niet.

Vachtkleuren:
Alle kleuren zijn toegestaan.

Devon Rex