Afkomst van de kat

Somali kat

Afkomst van de kat

De afkomst van onze huiskat – Als we terug gaan naar Zuidoost-Azië, dan gaan we meer informatie krijgen over de oorsprong van de katten. We willen natuurlijk weten waar dat onze huiskatten vandaan komen, de kans is groot dat deze zoektocht gaat starten in Zuidoost-Azië. Alle katten zijn opgebouwd vanuit hetzelfde model. Men gaat er daarom ook vanuit dat alle kattenrassen afkomstig zijn vanuit de oerkat. Het anatomische model geeft aan dat onze katten dezelfde bouw hebben als de andere katachtige, zoals de leeuw en de tijger. Echter is er wel een uitzondering en dat is de Pampaskat, deze heeft namelijk maar 18 chromosomen en de andere katten hebben 19 chromosomenparen.

Twee groepen

De katten worden vaak ingedeeld in twee groepen, de tweede groep is de groep waar de huiskat bij hoort. Rond 2000 v. Christus is de mens voor de huiskatten gaan zorgen. Dit is een moment waarop mensen voedsel in zouden slaan, er kwamen schuren met graan en hierdoor kwamen er ook veel ratten en muizen. Hier moest wat aan gedaan worden. Mensen hadden zelf geen tijd om dat ongedierte te gaan vangen en daarom werden katten ingezet. De kat werd op dat moment een goede vriend van de mens, de mens gaf de kat te eten en de kat kon de hele dag mooi muizen en ratten vangen.

De mensen begonnen de katten prettig te vinden, zij zorgden namelijk dat het ongedierte weg bleef. Op zee werden de voorraden ook beschermd, ook hiervoor is de kat een goede methode geweest. Rond 1000 voor Christus zouden de eerste huiskatten naar het Midden-Oosten zijn gegaan. Katten mochten mee aan boord en kwamen zo over de hele wereld. Schepen lagen wel eens een tijd stil en op dat moment konden de katten ook van boord. Zij konden zich ergens anders gaan vestigen, op een andere boot of aan het land.

De huiskat nu

Nu kennen we de huiskat als een kat die lekker binnen mag zijn, op schoot kan liggen en soms mee naar bed mag. Vroeger moest men hier niet aan denken, de kat was toen echt een buitendier. Er zijn nu ook katten die continu buiten zijn en muizen vangen, maar dit zijn veelal de katten die zich op een boerderij bevinden. Hier zijn vaak grote voorraden voedsel aanwezig voor de andere dieren waar de muizen graag op af komen. Katten voelen zich daar goed in hun vel. Katten zijn van oorsprong roofdieren, zij moeten ook de mogelijkheid hebben om te kunnen jagen. Daarom is het voor de katten goed als zij naar buiten kunnen en ook zo nu en dan binnen kunnen zijn. De kat geeft zelf aan wat hij of zij prettig vindt.
afkomst kat