Somali kat

De Somali staat bekend als een kattenras dat een elegante bouw heeft met een getickt tabby langhaar vacht. Dit ras staat ook bekend als een dochterras van de kortharige Abessijn. Meestal zijn de Somali’s gezonde en sterke dieren. Ze worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud. Er komen wel een paar erfelijke aandoeningen voor zoals progressieve retina-atrofie (PRA) (een erfelijke aandoening die tot blindheid kan leiden), amyloïdose (op termijn een dodelijke eiwitafzetting op vitale organen), en patella luxatie (PL) (loszittende knieschijven). De katten wegen gemiddeld tussen de 2,5 en de 5 kg.

Karakter Somali

De Somali’s staan bekend als intelligente dieren en ze worden graag betrokken bij alles wat er in huis gebeurt. Het zijn dan ook katten die zeer op mensen gericht zijn en stellen het op prijs om een hechte band met hun eigenaar te hebben. Je kunt de katten beter niet op schoot nemen, maar ze willen wel graag bij je in de buurt zijn. De kat ziet zijn eigenaar meer als maatje om dingen mee te ondernemen dan als baasje. Het zijn wel erg kieskeurige en gevoelige dieren. De katten leven liever niet in een grote groep, maar ze hebben wel gezelschap nodig. Het is een actieve en aanhankelijke kat en soms kan deze wat veeleisend zijn.

Uiterlijk Somali

Het is een kleurrijke kat en heeft een duidelijk kenmerkend getickt tabby patroon. Het is een kat van gemiddelde grootte en hij is elegant, maar ook gespierd van bouw. De kat heeft een actieve en alerte uitstraling. De kop heeft een gematigde licht geronde wigvorm met afgeronde contouren en een glooiende neuslijn. Daarbij staan de oren ver uit elkaar. De kin bij de Somali moet stevig zijn met een sluitend gebit. Over de oren kan gezegd worden dat deze alert, groot en gematigd puntig zijn en open staan.

Somali - cat 814952 1280