Verzorging van de kat

Verzorging van de kat - verzorging kat

De verzorging van de kat

Als je een kat wilt kopen is het natuurlijk heel belangrijk dat je ook iets af weet over de verzorging van katten. Daarnaast dien je te weten wat je moet aanschaffen om een kat goed in de watten te leggen. In dit artikel wordt informatie gegeven over de verzorging van katten, hoe je deze kunt houden en waar je aan moet denken bij de aanschaf.

Je moet niet zomaar de eerste de beste kat kopen die je tegen komt, er zijn namelijk een aantal dingen waar je op moet letten. Lees het artikel rustig door en je bent snel op de hoogte van de basiskennis.

Waar let ik op bij de aanschaf van een kat?

Als je een kat wilt gaat kopen moet je jezelf een paar vragen stellen:

– Waarom wil ik een kat?
– Heb ik de tijd voor een kat?
– Hoeveel geld gaat dat per maand kosten?
– Wat heb ik allemaal nodig als ik een kat ga kopen?
– Wil ik een kitten of liever een kat die wat ouder is?

Als je deze vragen kunt beantwoorden, dan ben je redelijk goed voorbereid, je weet dan namelijk al hoeveel tijd er in gaat zitten en kunt je hierop voorbereiden.

Gedrag van de kat

Als je besloten hebt een kat aan te schaffen is het goed om er op te letten hoe de kat bij de vorige eigenaar was. Mocht de kat naar buiten? Was de kat schuw of juist aanhankelijk? Speelde de kat met broertje en zusjes? Denk hier goed aan, want hierdoor kun je gedrag van de kat gaan herleiden. Een kat kan namelijk heel afstandelijk zijn naar mensen, dit kan komen omdat de kat niet is opgegroeid tussen de mensen of iets naars heeft meegemaakt. Het zijn maar kleine dingen, maar het zegt veel over het gedrag van de kat.

Benodigdheden kat

Een kat heeft verschillende dingen nodig, net als een hond en mensen moet hij natuurlijk eten. Je kunt speciaal kattenvoer kopen in de dierenwinkel, via internet of bij de dierenarts. Kijk hierbij goed naar de leeftijd op de verpakking. Neem de juiste voeding die past bij je kat. Ook de dagelijkse hoeveelheid kattenvoeding die je kat nodig heeft kan je aflezen op de zak. Hou rekening met het gewicht van jou kat. Verder is er nog speciaal voer voor oude of juist jonge katten.

Ook heb je een goede reismand nodig, voor als je de kat gaat ophalen, of ermee naar de dierenarts moet. Verder dien je een kattenbak aan te schaffen deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, en bij de kattenbak hoort ook kattenbakvulling. Ook een krabpaal voor zware katten is onmisbaar. Dit is een paal waar de kat bij langere nagels lekker tegen aan kan krabben, op deze manier kan hij zelf de nagels kort houden en hoef je deze niet te knippen. Een krabpaal en een krabplank is een goede uitkomst omdat hij anders zelf opzoek gaat naar een plek waar de nagels aangescherpt kunnen worden. Let er ook goed op dat de kat altijd een bakje met vers drinkwater heeft, een kat drinkt niet heel veel, maar dit dient wel altijd aanwezig te zijn.

Samen wennen

De eerste dagen is het voor de kat wennen, maar ook voor jezelf. Laat de kat wennen aan de nieuwe omgeving. Zet de kattenbak neer op een plaats waar de kat veel komt, dit wordt dan zijn eigen plekje. De krabpaal zou in de huiskamer kunnen staan of in een speciale ruimte in huis waar de kat zich graag even terugtrekt. Ook voor het eten en drinken is een vaste plaats zinvol, dan weet de kat precies waar hij moet zijn als hij honger of dorst heeft, hiervoor zijn bakjes te koop bij de dierenspeciaalzaak.

verzorging van een kat