Kattenvoeding, droogvoer of natvoer

gezonde kattenvoeding

Kattenvoeding

Als jij besluit een kat te kopen of als een kat hebt, wil je natuurlijk weten welk voer het beste is voor jouw huisdier. Er is niet per se een merk dat beter dan een ander. De kwaliteit van kattenvoer ligt voornamelijk aan de samenstelling van de voedingsstoffen die erin verwerkt zitten. Naast de verschillende merken kattenvoeding, is er ook nog het verschil tussen droog- en natvoer. Elk van deze soorten voeding heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De juiste voeding is zeer belangrijk voor de gezondheid en de activiteit van jouw kat. Daarbij is een duurder merk niet altijd beter dat een goedkoop huismerk.

Welke kat je ook hebt, groot of klein; ras of geen ras, het is belangrijk om ze de juiste voedingsmiddelen te geven. Het is niet zo dat een bepaald ras meer behoefte heeft aan een bepaalde hoeveelheid, of samenstelling, van bepaalde voedingsstoffen. De juiste kattenvoeding kiezen is cruciaal in het leven van een kat. Des te beter de kwaliteit van het voer is, hoe gezonder de kat zal zijn, hoe actiever deze zal en hoe beter het beestje uiteindelijk in zijn vel zat zitten. Katten hebben een erg specifieke behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Een tekort of een overmaat van deze voedingsstoffen leidt daarom tot problemen bij de kat.

kattenvoeding vis foto pixabay

Droogvoer of natvoer

Het verschil tussen droogvoer en natvoer is de hoeveelheid water die erin verwerkt zit. Droogvoer bevat maar weinig water, ongeveer 7% tot 10%, terwijl natvoer al gauw 75% water kan bevatten. Het voordeel van droge brokken is dat deze lang houdbaar blijft en dus ook de hele dag in de voerbak kan blijven liggen zonder te bederven. Natvoer heeft dit voordeel daarentegen niet. Doordat het veel water bevat, is het niet de hele dag houdbaar en zal het dus steeds in kleine porties gegeven moeten worden

Katten vinden natvoer het natuurlijk het lekkerste, dus het is begrijpelijk dat je jouw kat daarom zo veel mogelijk natvoer wilt geven. Als je besluit om natvoer te kopen, moet je letten op de stoffen die erin zitten. Natvoer dat voornamelijk bestaat uit vleesproducten, zoals gevogelte of vis, is het beste voor je kat. De meeste kattenvoeding bestaat voornamelijk uit graanproducten, wat katten niet kunnen verteren. Zorg dus ook voor een zo laag mogelijk percentage granen in de voeding voor je kat. Katten kunnen daarnaast ook slecht tegen lever, dus zorg er daarom voor dat het percentage levervlees minder dan 5% is.

Brokken voor gezonde tanden

Daarnaast zijn katten van nature carnivoren, wat betekent dat het vleeseters zijn. Daarom is het belangrijk dat ze hun tanden scherp houden. Harde brokken zorgen ervoor dat de tanden scherp blijven en dat daarnaast het tandsteen wordt verwijderd. Natvoer haalt dit tandsteen niet weg, maar vormt het juist, waardoor een dieet van alleen natvoer dus niet aan te raden is. Combineer natvoer dus altijd met droogvoer. Om tandsteen bij katten weg te halen, kun je ook de tanden van jouw kat poetsen, maar dit tandenpoetsen zorgt er niet voor dat de tanden gescherpt worden.

Waaraan moet goed voer voldoen

Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat jouw kat genoeg eet, daarom moet het voer voor de katten ook lekker voor hen zijn. Katten zijn erg kieskeurig en zullen minder snel eten van kattenvoer dat ze niet lekker vinden. Ook moet de samenstelling voldoen aan de hoeveelheid stoffen die een kat nodig heeft. Zo moet er veel vlees inzitten, zo weinig mogelijk zetmeel (minder dan 5% het liefst) en moet het goed verteerbaar zijn om maagklachten te voorkomen bij jouw kat.

Hoe zie ik of mijn kat slechte voeding krijgt

Er zijn veel pakken kattenvoer die niet voldoen aan de voedingsbehoeften van de kat. Of een bepaald merk of samenstelling goed of minder geschikt is voor jouw kat, kun je zien aan het gedrag van de kat zelf en aan het functioneren van zijn lichaam. Als een kat minder goed in zijn vel zit, is dat een teken dat hij slechte voeding heeft gekregen. Ook lichamelijke problemen zijn vaak het gevolg van een slechte voeding. Een minder mooie vacht of ernstig verharen zijn enkele van die tekens. Daarnaast is de ontlasting meer en dunner als jouw kat slecht voer heeft gekregen.