Help mijn kat heeft wormen

wormen bij katten

Wormen bij katten kan je best bestrijden.

Een pas geboren kat heeft wormen door overdracht via de melk van de moederpoes. Wormen zijn gevaarlijk voor de kat, maar ook voor hun baasje. Wanneer wormen zich ongestoord kunnen voortplanten kunnen ze schade in het lichaam van de kat aanbrengen. Er zijn een aantal soorten wormen, waarvan de spoelworm en de lintworm de bekendste zijn.

Bij de geboorte zijn de meeste kittens al met de larven van de spoelworm besmet, die ze van de moederpoes hebben meegekregen. Een wormbesmetting bij kittens is nooit te voorkomen ook al is de moederpoes met regelmaat ontwormt. Kittens krijgen bij een goede fokker op jonge leeftijd al een ontwormingskuur en deze wordt voordat de kitten naar een nieuwe eigenaar gaat nog een paar keer herhaald. Over het algemeen is een halfjaarlijkse behandeling voldoende om de kat een goede bescherming tegen wormen te bieden.

Wormeitjes kunnen ook bij de mens verzeild geraken. De larven proberen dezelfde reis als bij katten af te leggen. Soms kunnen wormen heel veel schade aanrichten bij mensen en dieren. Zo bestaat er hartworm, dit komt meestal voor in warme landen en delen van Amerika. Sommige wormen kunnen zelfs op plaatsen in lichaam terechtkomen waar je ze niet zou verwachten, zoals in de oogbol van de gastheer. Dit fenomeen staat in de medische wereld bekend als het ‘larva migrans syndroom’. Zandbakken waar ook veel katten komen (en ontlasten) vormen een concreet gevaar voor kinderen. Hetzelfde geldt trouwens voor Toxocara canis, de hondenspoelworm. Ook vlooien kunnen wormen overbrengen bij katten.

Soorten wormen:
– Spoelwormen
– Haakwormen
– Longwormen
– Lintwormen

Wormen produceren per dag meer dan 200.000 eitjes die overal kunnen voorkomen, zoals zandbakken, parken, bossen enz… Deze wormeieren kunnen tussen de 3 tot 5 jaar overleven.

Wormen zijn op zich niet levensbedreigend als ze tijdig aangepakt worden. De volwassen dieren kunnen drager zijn van wormen en in de eerste instantie er geen last van hebben. Toch kunnen ze eitjes uitscheiden in je directe omgeving en zo een besmetting veroorzaken bij mensen en andere dieren.

Symptomen van een kat dat besmet is met wormen

– Lusteloosheid
– Vermoeidheid
– Rode huid
– Doffe vacht
– Jeuk door de lintwormschakels die uit de anus kruipen.
– Verminderde weerstand en schade aan vitale organen, zoals lever, hart enz..
– Gewichtsverlies of trage groei
– Hoesten en ademhalingsmoeilijkheden

Hoe het risico op wormen beperken

– Was steeds de handen voor het eten, na het buitenspelen of na het werken in de tuin
– Verwijder steeds de uitwerpselen van honden en katten.
– Was regelmatig de kattenbak met kokend water en
– Vermijd contact met loslopende (vreemde) honden en katten
– Rauw slachtafval is ten zeerste af te raden

Kat ontwormen

Er zijn veel soorten ontwormingsproducten op de markt. Raadpleeg hiervoor de apotheker of dierenarts.

De dosis van een ontwormingsproduct dat je mag toedienen hangt af van het gewicht van je kat. Let heel goed op, want er zijn producten die alleen voor honden, of alleen voor katten kunnen gebruikt worden. Lees heel goed de bijsluiter van het ontwormingsproduct. Sommige producten om honden te ontwormen zijn dodelijk bij gebruik op katten en andersom.

Wanneer ontwormen – Aan te raden ontwormingsschema

Kittens ontwormen op een leeftijd van 3 weken, op 5 weken en daarna op 7 weken. Nadien, tot de leeftijd van 6 maanden elke maand ontwormen.
Is je kat ouder dan 6 maand kan je best (minstens) 4 keer per jaar te ontwormen.

Dus kort samengevat, ontwormen op de leeftijd van 3 weken, 5 weken, 7 weken, nadien elke maand tot de leeftijd van 6 maand is bereikt. Daarna 4 keer per jaar ontwormen.