Zo houd je je kat uit de gordijnen

Zo houd je je kat uit de gordijnen

Zo houd je je kat uit de gordijnen

Katten klimmen graag en gordijnen lijken een uitstekende klimmuur voor je huisdier. Het eindresultaat is weliswaar een gelukkige kat, maar jij blijft zitten met een gordijn vol gaten. Zo houd je je kat uit de gordijnen:

Zorg voor een stimulerende omgeving

Veel katten klimmen omdat ze zich vervelen. Als je je kat voorziet van speelgoed waar ze achteraan kunnen rennen of in kunnen zitten, voorkom je dit probleem. Denk bij kattenspeelgoed aan ballen met belletjes, papieren zakken, dozen en speeltjes in de vorm van een muis.

Bied een alternatief

Een kittentoren die je huisdier kan beklimmen is een prima alternatief voor een gordijn. Als je geen ruimte hebt voor een grote toren, kun je kijken naar torens die je aan je muren of plafond kunt bevestigen. Je kunt je kat erheen lokken door snoepjes neer te leggen.

Werk met zitstokken

Veel katten willen een hogere plek om te zitten en uit het raam te kunnen kijken om te zien wat er buiten gebeurt. Bevestig één of twee zitstokken aan de vensterbank om je huisdier deze mogelijkheid te bieden.

Beloon goed gedrag

Elke keer dat je kat ervoor kiest om met zijn speeltjes te spelen in plaats van in de gordijnen te klimmen, kun je dit gedrag bevestigen door hem een kleine beloning te geven.

Schakel over op jaloezieën

Je kunt de verleiding om te klimmen wegnemen door gordijnen te vervangen door jaloezieën. Hier kan je kat bijna onmogelijk in klimmen. Je kat kan er wel door naar buiten gluren. Je kunt dit soort raambekleding voor vrijwel elk raamformaat vinden. Overdag kun je ze snel en gemakkelijk openen om de zon in je huis te laten schijnen en ’s avonds doe je ze in een handomdraai dicht.

Ook rolgordijnen zijn een stuk lastiger voor je kat om in te klimmen. De rolgordijnen van Kwantum kunnen dus ook een optie zijn.

Zo houd je je kat uit de gordijnen