Kattenspeeltjes voor je Kat

kattengezicht

Katten zijn athletische en verbazingwekkend krachtige beestjes. Lopen, springen en kruipen zit hen van nature uit in het bloed. Ook al lijken ze soms rasechte huiskatten zonder prooi, toch kunnen ze helemaal opfleuren als ze hun innerlijke jager even kunnen bovenhalen. Kattenspeeltjes zijn hiervoor het ideale middel.

Waarom is het belangrijk voor je kat om te spelen

Een gezonde en gelukkige kat is een kat die dagelijks voldoende gestimuleerd wordt. Stoeipartijen en spelletjes zijn hiervoor de perfecte methode. Niet enkel kan je kat op deze manier zijn energie kwijt maar kan hij zich ook mentaal en fysiek oefenen. Hierbij is het stimuleren van zijn natuurlijke jagersinstinct de ideale kans om een leuke band te ontwikkelen tussen jou en jouw kat.

Waar katten graag me spelen

Kat met balletje (kattenspeeltje)

Kat met balletje (kattenspeeltje)

Een kat is een meester van de verbeelding, al gauw tovert hij een propje papier, balpen of gordijn om tot een van de meest intrigerende en amusante objecten in zijn dagelijks spel.

Ja hoor, de verbeelding van je kat kan bijna elk onderwerp omtoveren tot een geweldig speeltje waar hij naar hartelust mee ravot. Doorgaans houden katten van kleine, lichte voorwerpen die hij makkelijk kan omgooien en achtervolgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een flessenkurk, pingpongbal of kleine beertjes/popjes.

Let wel op ze deze niet kunnen stukbijten of inslikken. Het is dan ook aangeraden om hiervoor op zoek te gaan naar eerder kwalitatief kattenspeelgoed zoals hieronder afgebeeld.

Welke kat is er nu niet nieuwsgierig en houd niet van verstoppertje spelen? Eens een kartonnen doos of papieren zak hem zijn pad kruist kan zijn dag niet meer stuk. Let echter wel op voor plastiekzakken om verstikking te voorkomen. Een goede tip is om de handvaten van je papieren zak te knippen voor je je kat er mee laat spelen om zo er voor te zorgen dat poeslief er niet verstrengeld in geraakt.

Met dit in het achterhoofd is er vandaag robuust en veilig speelgoed ontwikkeld dat alle bovenstaande elementen in het achterhoofd houd. Een voorbeelden hiervan kan je hieronder terugvinden.

Katten blijven nu eenmaal een roofdieren en houden dan ook van jagen op ongedierte. Gelukkig maakt het ze niet zo veel uit of deze nu echt zijn of gemaakt van pluche. Een speelgoedmuis met motor of een beestje op een plank met veer, het is ze eender. Een goede aanrader is om deze kattenspeeltjes te verstoppen want niet enkel houden ze er van van om te spelen met gevonden spullen ook stimuleert het ze om op ontdekkingstocht te gaan.

Hoe met je kat spelen

Kat met laserpen (kattenspeeltje)

Kat met laserpen (kattenspeeltje)

Speeltijd is niet enkel voor de kat maar ook voor het baasje. Je zal versteld staan van de snelheid en lenigheid waarop hij samen met jou zijn prooi probeert te vangen.

Werp een balletje of beertje die ze achterna kunnen zitten. Sommige katten houden hier zo van dat ze je soms na een tijdje je zelf een speeltje komen aanbieden om weg te gooien.

Een andere uitzonderlijk leuke manier om zowel jezelf als je kat te entertainen is door middel van een laserpen. Niet enkel kan je dit gebruiken vanuit je luie zetel maar je helpt je kat een geweldige workout. Vergeet je kat na afloop wel niet te belonen met een speelte waar hij zijn klauwen in kan zetten.

OPGELET: Richt niet in de ogen met je laserpen, deze kunnen het tere oogvlies enorm schaden met blindheid tot gevolg.

Een klassieker blijft de vislijn of hengel. Uitgerust met sterk elastiek, stokje, pluimen en of pluchen prooi is dit het kattenspeeltje bij uitstek. Deze kattenspeeltjes zijn niet enkel de meest intensieve maar ook de meest leuke om mee te spelen met je kat. Na het spelen en het uithalen van zijn halsbrekende kunsten om zijn prooi te pakken te krijgen zal je nog zo dankbaar zijn. Zorg ook hier er voor dat je kiest voor robuust materiaal. Let er ook op dat je je kat hier niet mee laat spelen zonder toezicht. Het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat je kat de rekker of pluimen gaat opeten.

Voor katten die dikwijls alleen zitten

Ook voor katten die dikwlijls binnen en alleen zitten is er speciaal speelgoed ontworpen. Door middel van verborgen beloningen, raadsels, doolhoven of puzzels kan je de geest van je kat scherp houden. Zo zal je kat spelend niet enkel kunnen leren en ontdekken maar zal het ook enorm zijn zintuigen prikkelen. Uiteraard zijn deze kattenspeeltjes ook geweldig voor andere katten.

Speelgoed met catnip/kattenkruid

Eerst en vooral is catnip oftewel kattenkruid niet verslavend, maar wat is het dan wel?
Catnip is een kruid dat thuishoort bij de muntfamillie dat bepaalde chemische componenten bevat dat katten kan aantrekken. Eens gedroogd en vermalen kan dit een enorm krachtig effect hebben op je kat. Dus zeker niet op alle katten.

Sommige katten kunnen overgestimuleerd worden tot een punt waar ze agressief gaan beginnen spelen, bij anderen kan juist heel relaxerend werken. Of je kat gevoelig is voor Catnip is genetisch bepaald. Een kitten kan vanaf zijn 6de levensmaand een gevoeligheid hiervoor ontwikkelen.

Catnip kan ook makkelijk zelf gekweekt worden in je tuin of in een pot op je kattenbak. Let wel op dat poeslief deze pot niet omduuwt.

Kat met catnip

Kat met catnip

Met de eigenschappen van catnip in het achterhoofd is men dan ook begonnen om dit in sommige kattenspeeltjes te verstoppen om deze nog aantrekkelijker te maken voor katten. Ook zijn er afzonderlijk vullingen of sprays beschikbaar.

Onveilig speelgoed voor katten

Let op dat katten sommige dingen beter niet in hun klauwen krijgen. Het is dan ook aangeraden om dingen zoals touwtjes, paperclips, naalden, pins, plastiekzakken en alle andere kleine prullen die je kat kan kauwen of opeten te verstoppen.

Let ook op dat als je bij de aankoop van speelgoed overgaat dat er geen dingen aanzitten die makkelijk kunnen loskomen. Verwijder hiervoor kleine veertjes, loshangende touwtjes, sierveren, enzovoort.

kattenspeeltjes interessant houden voor je kat

Een echte aanrader is om niet alle speelgoed in 1 keer ter beschikking te stellen want net zoals een kind raakt hij snel verveeld met oud speelgoed. Het is dan ook een goed idee om de kattenspeeltjes van je kat wekelijks te roteren met ndere stukken stukken speelgoed. Zo ontdekt je kat elke keer nieuwe stukken om mee te spelen. Vergeet ook niet dat gevonden kattenspeeltjes leuker zijn voor je kat dan die dat je hem gewoon aanbied. Indien je kat een favoriete knuffel of kattenspeeltjes heeft kan je deze gerust laten rondslingeren zonder deze wekelijks weg te nemen.

Probeer telkens van alle soorten kattenspeeltjes minsten 1 in de buurt te houden. Dit wil zeggen minstens 1 kattenspeeltje die hij kan dragen, minsten 1 kattenspeeltje waar hij mee kan worstelen en 1 die jij kan verstoppen.