Kattenspeeltjes voor je Kat

kattengezicht

kattengezicht

Kattenspeeltjes mogen niet ontbreken in de leefwereld van katten.

Katten zijn speelvogels die houden van beweging.

Katten zijn atletische en krachtige beestjes. Lopen, springen en kruipen zit hen van nature in het bloed. Ook al lijken ze soms rasechte huiskatten zonder prooi, toch kunnen ze helemaal opfleuren als ze hun jachtinstinct even kunnen bovenhalen. Kattenspeeltjes zijn hiervoor het ideale wondermiddel.

Waarom is het belangrijk voor je kat om te spelen

Een gezonde en gelukkige kat is een dier dat dagelijks voldoende gestimuleerd wordt. Stoeipartijen en kattenspelletjes zijn hiervoor de perfecte methode. Niet enkel kan je kat op deze manier zijn energie kwijt, maar kan hij zich dan ook mentaal en fysiek oefenen. Hierbij is het stimuleren van zijn natuurlijke jagersinstinct de ideale kans om een leuke band te ontwikkelen tussen jou en jouw kat.

Waar katten graag me spelen..

Kat met balletje (kattenspeeltje) Kat met balletje (kattenspeeltje)

Een kat is een meester van de verbeelding, al gauw tovert hij een propje papier, balpen of gordijn om tot een van de meest intrigerende en amusante objecten in zijn dagelijks spel.

Ja hoor, de verbeelding van je kat kan bijna elk onderwerp omtoveren tot een geweldig speeltje waar hij naar hartenlust mee ravot. Doorgaans houden katten van kleine, lichte voorwerpen die hij makkelijk kan omgooien en achtervolgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een flessenkurk, pingpongbal of kleine beertjes/popjes.

Let wel op dat ze deze speeltjes niet kunnen stukbijten of inslikken. Het is dan ook aangeraden om hiervoor op zoek te gaan naar eerder kwalitatief kattenspeelgoed zoals hieronder afgebeeld.

Welke kat is er nu niet nieuwsgierig en houd niet van verstoppertje spelen? Met een kartonnen doos of papieren zak kan zijn dag niet meer stuk. Let echter wel op voor plastiekzakken om verstikking te voorkomen. Een goede tip is om de handvatten van je papieren zak door te knippen zodat poeslief er niet in verstrengeld geraakt.

Met dit in het achterhoofd is er vandaag robuust en veilig kattenspeelgoed ontwikkeld dat alle bovenstaande elementen bevatten.

Katten blijven nu eenmaal roofdieren en houden dan ook van jagen op ongedierte. Gelukkig maakt het katten niet veel uit of de speeltjes nu echt of van pluche zijn. Een speelgoedmuis met motor of een beestje op een plank met veer, het is ze eender. Een goede tip is om nu en dan de kattenspeeltjes te verstoppen. Dit stimuleert katten om op ontdekkingstocht te gaan.

Hoe met je kat spelen

Kat met laserpen (kattenspeeltje)

Kat met laserpen (kattenspeeltje)

Speeltijd is niet enkel leuk voor de kat maar ook voor het baasje. Je zal versteld staan van de snelheid en lenigheid waarop hij samen met jou zijn prooi probeert te vangen.

Werp een balletje of beertje die ze achterna kunnen zitten. Sommige katten houden hier zo van dat ze soms een speeltje zelf opnieuw aanbieden om het terug weg te gooien.

Een andere uitzonderlijk leuke manier om zowel jezelf als je kat te entertainen is door middel van een laserpen. Niet enkel kan je dit gebruiken vanuit je luie zetel maar je helpt je kat een geweldige workout. Vergeet je kat na afloop niet te belonen met een speeltje waar hij zijn klauwen in kan zetten.

OPGELET: Richt niet in de ogen van je kat met een laserpen, deze kunnen het tere oogvlies enorm schaden met blindheid tot gevolg.

Een klassieker blijft de vislijn of hengel. Uitgerust met sterk elastiek, stokje, pluimen en of pluchen prooi is dit het kattenspeeltje bij uitstek. Deze kattenspeeltjes zijn niet enkel de meest intensieve maar ook de meest leuke dingen om er samen mee te spelen. Na het spelen en het uithalen van halsbrekende kunsten om hun prooi te pakken zullen katten zich moe maar voldaan voelen. Zorg dat je kiest voor robuust materiaal. Let erop dat katten steeds onder toezicht staan bij deze spelletjes. Het is vanzelfsprekend en niet de bedoeling dat je kat de pluimen gaat opeten.

Voor katten die dikwijls alleen zitten

Ook voor katten die dikwijls alleen zitten is er speciaal speelgoed ontworpen. Door middel van verborgen beloningen, raadsels, doolhoven of puzzels kan je de geest van je kat scherp houden. Zo zal je kat door spelletjes te spelen niet enkel leren ontdekken maar het zal ook zijn zintuigen prikkelen. Uiteraard zijn deze kattenspeeltjes ook geweldig voor andere katten.

Speelgoed met catnip/kattenkruid

Eerst en vooral is catnip (kattenkruid) niet verslavend, maar wat is het dan wel?
Catnip is een kruid dat thuishoort bij de muntfamillie. Catnip bevat bepaalde chemische stoffen die katten aantrekken. Eens gedroogd en vermalen kan dit een enorm krachtig effect hebben op je kat.

Sommige katten kunnen overgestimuleerd raken tot een punt waar ze agressief gaan beginnen spelen, bij anderen katten kan catnip juist heel relaxerend werken. Of je kat gevoelig is voor catnip is genetisch bepaald. Een kitten kan vanaf zijn 6de levensmaand een gevoeligheid hiervoor ontwikkelen.

Catnip kan ook makkelijk zelf gekweekt worden in je tuin of in een pot op je kattenbak. Let wel op dat poeslief deze pot niet omduwt.

Kat met catnip
Kat met catnip

Met de eigenschappen van catnip in het achterhoofd is men dan ook begonnen om dit in sommige kattenspeeltjes te verstoppen om deze nog aantrekkelijker te maken voor katten. Ook zijn er afzonderlijk vullingen of sprays beschikbaar.

Onveilig speelgoed voor katten

Let op dat katten sommige voorwerpen beter niet in hun klauwen krijgen. Het is dan ook aangeraden touwtjes, paperclips, naalden, pins, plastiekzakken en alle andere kleine prullen die je kat kan kauwen of opeten te verstoppen.

Let ook bij de aankoop van speelgoed dat er geen dingen aanzitten die makkelijk kunnen loskomen. Verwijder hiervoor kleine veertjes, loshangende touwtjes, sierveren, enzovoort.

Kattenspeeltjes interessant houden voor je kat

Een echte aanrader is om niet alle speelgoed in één keer ter beschikking te stellen want net zoals een kind raken katten snel verveeld met oud speelgoed. Het is dan ook een goed idee om de kattenspeeltjes van je kat wekelijks te roteren met andere stukken speelgoed. Zo ontdekt je kat elke keer nieuwe speeltjes om mee te spelen. Vergeet ook niet dat gevonden kattenspeeltjes veel leuker zijn voor je kat. Indien je kat een favoriete knuffel of kattenspeeltjes heeft kan je deze gerust laten rondslingeren zonder deze wekelijks weg te nemen.

Probeer telkens van alle soorten kattenspeeltjes minsten één in de buurt te houden. Dit wil zeggen minstens één kattenspeeltje die hij kan dragen, minsten één kattenspeeltje waar hij mee kan worstelen en eentje die jij kan verstoppen.