Vachtverzorging bij katten

Vachtverzorging bij katten - verzorging van de vacht

Vachtverzorging bij katten

Zoals je weet zijn katten erg propere dieren en zij verzorgen hun vacht goed. Aan de vacht kan je meestal merken of je kat gezond is. Gezonde katten hebben een prachtig en glanzende vacht. Teveel verharen bij katten wijst erop dat je kat niet goed in zijn vel zit. Dit kan komen door mindere voeding, te weinig vitaminen, enz….

Vachtverzorging en haarballen

Katten likken hun vacht om ze schoon te maken, de huid te masseren, dode haren te verwijderen en de bloedcirculatie te stimuleren. Doordat de tong van de kat echter vrij ruw is, blijven de dode haren van de vacht hieraan hangen wanneer hij zich likt en wast. Ingeslikte haren worden niet verteerd en kunnen aanleiding geven tot haarballen. Meestal braakt de kat dit uit maar soms vormt dit een groot gevaar voor de gezondheid van de kat. Een van de beste manieren om het ontstaan van dergelijke haarballen te vermijden is de vacht van uw kat geregeld te borstelen.

Kittens maakt u tijdens de borstelbeurten vertrouwd met verzorgingsmomenten. Begin bij kittens met een zachte borstel te strelen terwijl hij aan het eten is of op uw schoot ligt. Als hij hieraan gewend is, kunt u gebruik maken van een kam.

Denk erom: de borstelbeurt is een goede gelegenheid om het gebit, de ogen en de oren na te kijken. Maar ook om uw kat te aaien, ermee te spelen en er wat tegen te praten.

Kortom: een goed verzorgde kat is aangenaam in huis en komt de gezondheid van de kat te goede.

Vachtverzorging kat