Gevonden katten – Kat vermist

Gevonden katten

Gevonden katten – Kat vermist – Heeft iemand jouw kat gevonden?

Meldingen / advertenties gevonden katten

Als iemand jouw kat vindt dan is het belangrijk dat jij als eigenaar wordt gevonden. Het is ook heel belangrijk dat jij een bericht over uw gevonden kat tijdig opmerkt.

Het is helaas zo, dat meldingen van gevonden katten op verschillende sites via internet verschijnen. Vaak wordt er maar één melding geplaatst. Je zal dus regelmatig het internet moeten afzoeken naar meldingen dat je kat hier of daar is terug gevonden.

Dagelijks internet raadplegen

Dagelijks internet raadplegen is de boodschap, omdat een kat maar 14 dagen als ‘gevonden kat’ te boek staat. Omdat je niet weet waar en wanneer jouw kat eventueel gevonden wordt, is dit risicovol. Veel gevonden of vermiste katten worden dan ook niet herenigd met hun eigenaar, ook al zoekt de eigenaar goed en is de kat ergens als vondeling binnen gebracht.

Niet alleen toevallige vinders, ook professionele organisaties als asielen en dierenambulances gebruiken allerlei verschillende sites om meldingen te plaatsen. Soms een eigen site, soms een landelijke site zoals Amivedi of Mijn dier is zoek, soms weer een regionaal opgezette database.

Als iemand jouw kat vindt, kan het zijn dat die persoon op zoek gaat naar een bericht van u waarin de kat als vermist is opgegeven. Let wel op, organisaties zoals asielen, dierenambulance doen dat juist niet!  Zij plaatsen meestal wel zelf een melding van ‘kat gevonden’ en gaan vanuit dat de eigenaar deze melding kan zien.

Blijf steeds alert en zoek zelf. Ga er nooit vanuit dat iemand je zal verwittigen.

Ga er vanuit dat iemand die jouw kat vindt je ook zal verwittigen. Zelfs als je bij het plaatselijk asiel alle info en foto’s van jouw kat hebt achtergelaten met de vraag dat zij jou bellen als je kat als vondeling wordt binnen gebracht. Ga er niet vanuit dat ze dit ook doen. Zij hebben vaak met teveel mensen en katten te maken om aan jou te denken, of aan de foto’s, als jouw kat dan op een dag in het asiel terechtkomt.

Meldingen van gevonden katten op internet

Probeer te achterhalen waar meldingen verschijnen als jouw kat gevonden wordt. Denk hierbij ook aan relevante Facebookpagina’s, Twitteraccounts, sites als Buurtlink.nl (groter gebied dan paar kilometer rondom jouw adres), Marktplaats en natuurlijk alle sites die speciaal zijn opgezet ten behoeve van gevonden en vermiste katten, in eerste plaats Amivedi.nl en tevens alle kattenasielen in Nederland of Kattenasielen in België.

Zoek ook op startpagina’s “kat gevonden” en “kat vermist”.

Zoeken via Amivedi / regio’s / opties

Amivedi heeft haar site en meldingen opgesplitst in regio’s. Als je deze regio’s bekijkt dan zie je dat er al snel meerdere regio’s (en soms meerdere provincies) betrokken zijn bij een vermissing. Trek een cirkel van 10 tot 15 km rondom de locatie van waaruit je kat ontsnapt of vermist is. Als je een vermiste kat zoekt, moet je dus de meldingen bij meerdere regio’s in de gaten houden.

Je kan op Amivedi in een straal of op een postcode zoeken. Het is echter onzeker of iedereen bij een melding ook een postcode invoert, daar waar dit niet is ingevoerd, komt de melding bij zoeken-op-km ook niet in beeld. Het is altijd goed om zoekresultaten van dit soort databases te testen door op een aantal verschillende manieren te zoeken.

Het komt regelmatig voor dat een gevonden kat niet onmiddellijk op Amivedi wordt gemeld maar pas een week later. De vinders zetten dan netjes de ‘datum gevonden’  met als gevolg dat deze melding niet op de eerste pagina in beeld komt (ook al is de melding nieuw).

Dit is natuurlijk erg risicovol zeker voor mensen die zeer regelmatig bijvoorbeeld iedere dag nieuwe meldingen in de gaten houden. Deze meldingen die niet als nieuw te zien krijgen. Op die manier worden gemakkelijk deze meldingen over het hoofd gezien.

Je moet eigenlijk iedere keer alle meldingen opnieuw bekijken als je er zeker van wil zijn geen meldingen te missen. Bedenk dat het soms weken kan duren voordat vinders een melding zetten op internet. Het komt regelmatig voor dat een kat ‘al wekenlang in de buurt rondloopt’ en uiteindelijk door iemand met foto op internet wordt gemeld als gevonden kat.

Juist mensen die regelmatig de nieuwe meldingen bekijken moeten hier zeker op bedacht zijn. Als je iedere dag de meldingen van vandaag of gisteren bekijkt, zie je dus soms niet alle nieuwe meldingen.

Opties gebruiken bij het zoeken

Ook zijn er een aantal opties bij het zoeken, bijvoorbeeld bij Amivedi kun je ‘halsband’ of ‘chip’ aanklikken. Heeft jouw vermiste kat een halsband om? Dan kun je een groter gebied kiezen en zoeken naar alle meldingen over gevonden katten met halsband. Is jouw vermiste kat gechipt? Dan kun je zoeken naar gechipte katten die gevonden zijn maar waar de eigenaar nog niet van kan worden gevonden (bijvoorbeeld door foute registratie). Deze katten vind je dan op Amivedi, want als de eigenaar wel bekend is wordt de kat meestal niet als gevonden geregistreerd. NB bedenk wel dat een halsband af kan gaan, dus ook hier op zoeken, en een chip kan ook bij gevonden katten vaak gewoon niet gevonden of gecheckt zijn, in de melding staat dan ‘geen chip’, laat je hierdoor niet op het verkeerde been zetten. Je kan je voorstellen dat als een kat bij mensen aanloopt en deze mensen nemen de moeite om een melding op internet te plaatsen dat dit nog niet betekent dat de kat (al) naar de dierenarts is gebracht voor een check op chip.

Na 14 dagen herplaatsbaar

Een gevonden kat kan na 14 dagen herplaatst worden. Meldingen van gevonden katten staan daarom soms ook maar kort vermeld op sites (en worden bijvoorbeeld al na 14 dagen verwijderd van het internet). Bekijk daarom met voldoende regelmaat de meldingen als je een eventuele melding van jouw kat niet wil missen.

Asielkatten

Op de site dierenasiels.com (t.b.v. asielkatten) kun je bij het zoeken op de site “GEVONDEN KATTEN” selecteren. De katten die dan in beeld verschijnen zijn allemaal gevonden. Een deel van deze katten is misschien niet meer gewenst bij de (ex)eigenaar, maar een deel waarschijnlijk wel terwijl de eigenaar niet weet dat de kat in een asiel zit. Jouw kat kan dus ook als plaatsbaar in een asiel zitten. Lees ook onze pagina’s dierenasiel en valkuilen en kat al lang vermist.

Meldingen in kranten en bladen

Gevonden katten meldingen zijn meestal te vinden op het internet. Maar natuurlijk is het nuttig om ook eventuele berichten in kranten en dagbladen in de gaten houden.

 

 

Gevonden katten