balinees kat

De Balinees kat

De Balinees is eigenlijk de variant van de Siamees maar dan met lange vacht. Hij behoort tot een van de slimste kattenrassen ter wereld. Ze zijn sociaal, intelligent, levendig en hebben een sterk eigen karakter. Ze houden van spelletjes en hebben graag gezelschap, zowel van mensen, soortgenoten en andere dieren. Als u veel uit huis bent, is het raadzaam om een speelkameraadje voor uw Balinees aan te schaffen. De Balinees is een liefdevolle kat die veel vriendschap en aandacht vraagt, maar het ook dubbel en dik terug geeft.

Karakter

Het karakter van de Balinees is sterk te vergelijken met dat van de Siamees. Dit omdat ze natuurlijk een variant zijn van de Siamees. De Balinees kan behoorlijk luidruchtig zijn en komen regelmatig een babbeltje slaan. Spinnen en knuffelen doen ze als de beste, maar willen aan de andere kant ook regelmatig rust. Met hun soortgenoten kunnen ze heel goed omspringen en slapen dikwijls dicht bij elkaar. Ze houden van contact. De Balinees is heel intelligent en kan snel leren. Je kan ze gemakkelijk dingen aanleren, zoals apporteren van kattenspeeltjes, daarom worden ze soms ook ‘hondkatten’ genoemd. Ook deuren openen is een koud kunstje voor deze flexibele katten

Afkomst

De Balinees is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is de langharige versie van de siamese kat, omdat de balinese kat een natuurlijke mutatie van dit ras is. Hij lijkt dus ook erg op een siamees. Hij behoort tot een van de slimste kattenrassen ter wereld.

Het ras is ontstaan in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ze werden eerst the siam longhair of de Siamese langhaar genoemd.

Uiterlijk

Dit kattenras heeft een sluike en zijdeachtige vacht met een pluimstaart wat hun ook aantrekkelijk maakt. Het oudere type heeft een stevig lichaam en een brede kop, terwijl het meer moderne type een slank en langwerpig lichaam heeft en een meer wigvormige kop met een lange spitse snuit en langere, bredere oren. De Balinees komt voor in dezelfde kleuren als de siamees. De katten die deze kleuren hebben: Red-, tortie- en tabbypoints worden in de Verenigde Staten ‘Javanese’ genoemd. De donkerdere punten ontwikkelen zich op de snoet, de poten, de staart en de oren. De kleur van de ogen kunnen variëren van lichtblauw tot saffierblauw/paars.

Gezondheid van de Balinees

Over het algemeen is het ras gezond, niet vatbaar voor ernstige genetische ziekten, behalve die welke kenmerkend zijn voor Siamese katten. Dergelijke ziekten omvatten erfelijke leveramyloïdose, progressieve retinale atrofie, leidend tot blindheid. De meeste Balinese katten ervaren geen significant ongemak van strabismus, maar op tentoonstellingen zal hier wel rekening mee gehouden worden.

Balinese kat verzorgen

Een Balinese kat heeft geen zorgvuldige en frequente verzorging nodig, omdat de vacht geen ontwikkelde ondervacht heeft en niet gevoelig is voor klitten. De haarverzorging is beperkt tot 1-2 keer per week borstelen.

Balinese katten zijn schoon en redelijk in staat om de netheid van hun haar te behouden, maar ze voelen plezier wanneer de eigenaar hen aait en kamt. Regelmatige klauwverzorging is vereist. Verder is het aan te raden om regelmatig de oren uit te knippen en schoon te maken.

Balinese kittens

De kittens worden volledig wit geboren waarna de kleur verschijnt tijdens de eerste levensweken. Jonge katjes onderscheiden zich door een kortere snuit en een kortere vacht. Zelfs kleine kittens zien er echter elegant uit. Ze passen zich heel snel aan, leren in korte tijd. Het zal niet moeilijk zijn om een ​​kitten naar de kattenbak te trainen. De kittens zijn actief, nieuwsgierig. Pasgeboren kittens zijn echt prachtig om te zien. Puur natuur.

Speelgoed voor Balinese kittens

Speciaal speelgoed is niet nodig voor een Balinese kat. Een goede krabpaal die voldoet aan het gewicht van deze kat, leuke kattenspeeltjes zoals kattenballetjes, belletjes, een lasso met pluimen en een krabplank is goed om te starten bij de aanschaf van een kitten.

Prijs voor Balinese katjes

Het ras is relatief zeldzaam, dus eigenaar worden van een Balinese kat is niet zo eenvoudig. De prijs van Balinese katten is afhankelijk van de kleur, sommige kleuren worden hoger gewaardeerd. De invloed wordt uitgeoefend door de kwaliteit van het kitten, evenals de kosten die de fokker investeert in de ontwikkeling van het ras.