Tips voor een gezonde kat

gezonde kattenvoeding

Wanneer spreek je van een gezonde kat? Zoals bekend is de kat een heel schoon dier en wast een kat zich zelf de gehele dag het liefst zelf, volgens kenners zelfs wel tot 4 uur per dag. Maar kunnen ze wel voldoende voor zichzelf zorgen of kunnen we ze misschien een handje helpen? Natuurlijk kunnen we ze een handje helpen. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten.

Kattenbak
De kat is een heel schoon dier en houdt, net als wij, dan ook van een schoon toilet. Het is dus uitermate belangrijk dat de kattenbak altijd schoon en schoon blijft. Kies daarom altijd voor een korrelsoort die veel vocht kan opnemen. Dat voorkomt stank en de bak is bovendien gemakkelijker schoon te maken.

Gezonde voeding
Voor een gezonde kat is het belangrijk dat ze ook gezonde voeding krijgt. De meeste kattenvoeding is uitgebalanceerd en bevat alle belangrijke voedingsstoffen. Geef echter alleen een afgemeten hoeveelheid en geen bijvoeding. Voor een goede gezondheid is het ook belangrijk dat je kat veel drinkt om nier- en blaasproblemen te voorkomen.

De vacht
Kijk de vacht van je kat regelmatig na op vlooien en teken. Vlooien kun je het gemakkelijkst vinden met een vlooienkam. Vlooien kun je gemakkelijk bestrijden en voorkomen met een ontvlooingsmiddel welke bij de apotheek of dierenarts te verkrijgen is. Een teek kun je over het algemeen voelen met je vingers en verwijderen met een tekentang. Kijk ook regelmatig onder de staart naar kleine beige korreltjes in de vorm van een rijstkorrel. Dit wijst namelijk op een besmetting met lintworm. Borstel de vacht regelmatig.

De oren
Controleer ook altijd de oren. De oren van je kat moeten altijd schoon zijn en er mag geen afscheiding, roodheid of zwelling in zitten. Maak nooit zelf de oren schoon om beschadiging te voorkomen. Ga ermee naar de dierenarts.

De ogen
Ook de ogen moeten regelmatig worden gecontroleerd. Er mag geen afscheiding in de ogen zitten, de binnenkant van het ooglid moet roze zijn, de ogen moeten helder zijn en de pupillen even groot. Het witte knipvlies mag niet zichtbaar zijn, want dat duidt op een ziekte of beschadiging. Kijk niet te lang in de ogen van je kant, want katten vinden het bedreigend als je ze in de ogen kijkt.

De bek
Controleer het tandvlees van je kat door de lippen wat terug te duwen. Tandvlees moet roze zijn en niet wit, rood of gezwollen. Dat kan namelijk tandvleesontsteking zijn. De tanden mogen geen bruinig tandsteen bevatten. En de adem mag niet stinken. Doe dit onderzoek van jongs af aan, zodat je kat went aan dit onderzoek.

De nagels
Nagels hoeven niet te worden geknipt al je kat voldoende buiten speelt of een stevige krabpaal heeft. Dan slijten ze op natuurlijke wijze.

Wees altijd alert op verandering in het gedrag van je kat. Eet je kat nog genoeg? Drinkt hij genoeg? Is hij wel levendig en speels? Komt hij niet te veel aan of valt hij niet te veel af? Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts om (verdere) problemen te voorkomen.

Turkse van