krolse poes

De paring bij katten en krolse poezen.

Poezen die krols zijn, willen snel paren – Als katten krols zijn, wil dat zeggen dat ze in hun vruchtbare periode zijn. Zoals in de natuur is de drang heel groot om te paren en gaat de poes op zoek naar een kater.

Een kat is normaal gezien twee keer per jaar krols, eens in het voor- en het najaar, dit in een cyclus van gemiddeld twee tot vier weken krols, er zijn hierop natuurlijk altijd uitzonderingen. Een krolsheid duurt zo’n 7 tot 9 dagen.

Gemiddeld heeft een poes haar eerste krolsheid rond de leeftijd van 6 maanden, maar bij sommige poezen kan het al rond de leeftijd van 4 maanden optreden. Een kat is van nature seizoensgebonden krols. Dat wil zeggen dat de poes in het voorjaar start met het krols worden en in de winter stopt. Katten die alleen in huis worden gehouden kunnen echter het hele jaar krols worden.

Als poezen gaan paren kan dit er erg ruig aan toe gaan. De poes doet haar kont omhoog en de kater bijt in haar nekvel, dit is allemaal tijdens de dekking. Bij de poes vindt er na de dekking pas een eisprong plaats. De dekking activeert het vrijkomen van de eitje. Dit houdt ook in dat als de poes in deze periode door meerdere katers succesvol gedekt kan worden. Zo is het perfect mogelijk dat de kittens meerdere vaders kunnen hebben.

De kater gaat na de paring (dekking) snel weg, de poes kan dan namelijk agressief zijn. Als de poes gedekt is zal ze een paar minuten over de grond blijven rollen. Als de poes gedekt is dan is ze ongeveer 63 dagen drachtig.

Een poes krijgt meestal tussen de drie en zes jongen. Deze zullen ongeveer tot de acht weken bij haar blijven. Een poes die een nestje heeft kan na 1 week al weer krols worden en dus weer vruchtbaar zijn.

Gedrag van de kat tijdens de krolsheid

Alle katten vertonen niet allemaal hetzelfde gedrag tijdens hun vruchtbare periode. Dit is raar genoeg afhankelijk van het kattenras. sommige kattenrassen zoals bij de Pers zie je nagenoeg geen typerend krols gedrag, andere katten zoals de Oosterse korthaarrassen zetten tijdens hun vruchtbare  periode de boel op stelten.

En kat die krols is zal uitzonderlijk ongemerkt naar buiten glippen en zich aanbieden bij katers. Ze zullen overal tegenaan schuren en soms sproeien. Een rusteloos gedrag vertonen en indringend veel miauwen. Ook de eetlust kan sterk verminderen.

Meestal merk je een lichte zwelling van de vulva.

Als je niet wilt fokken met je kat en krolsheid voorkomen is het mogelijk om je poes te laten steriliseren voor de paring. Ter info, krolse katten noemen we poezen.

paring bij katten