Turkse Van

Turkse van

De Turkse Van kat is een zeer groot kattenras en houdt ervan om veel te klimmen. Ze zijn niet zo sierlijk van aard maar hebben een groot vermogen om verschillende soorten trucjes uit te voeren. Het is een overwegend witte kat met een langharige vacht, een grote gekleurde vlek of vlekken boven op de kop, een gekleurde staart en enkele kleine vlekjes op het lichaam. De kat heeft een krachtig lichaam en een stevige kop.

Karakter

De Turkse Van is altijd alert, levendig en wel eens dominant genoemd. Deze katten zijn speels, maar tevens heel leergierig, dus als je dit kattenras goed kunt trainen, krijg je goede resultaten. De Turkse Van heeft een grote liefde voor water, dus neem uw voorzorgen en zet de aquarium maar opzij.

Uiterlijk

De Turkse Van is een langharige kat met een overwegend wit uiterlijk. Het kenmerkende vachtpatroon wordt veroorzaakt door het dominante “piebald white spotting” gen, S, wat in dubbelvoud aanwezig is waardoor de kleur zich beperkt tot de kop en staart met soms nog enkele kleine vlekjes op een verder wit lichaam. De eerste dieren waren rood op wit gekleurd, maar tegenwoordig komen er ook crème/wit, zwart/wit, blauw/wit, schildpad/wit, blauwcreme/wit en variëteiten met een tabbypatroon in de gekleurde delen voor. De oogkleur is goud maar ook komen er dieren voor met één of twee blauwe ogen. Ook dit wordt veroorzaakt door het gen S wat de pigmentaanmaak in zowel vacht als oog remt. Hierdoor kan het voorkomen dat een van de twee pigmentlagen in het oog mist waardoor het er blauw uitziet.

Afkomst

Sinds de jaren zestig is het ras volledig erkend door de meeste overkoepelende organisaties op raskattengebied en komen voor als huisdier in het ruime areaal rond het Vanmeer bij de berg Ararat in Oost-Turkije. In de jaren vijftig zijn een aantal van deze dieren door twee Engelse toeristen mee teruggenomen naar Engeland waar één ervan ermee is begonnen te fokken. Vanuit Engeland verspreidde het ras zich langzamerhand over de gehele wereld. Tot op de dag van vandaag worden er nog af en toe dieren vanuit het oorsprongsgebied geïmporteerd naar andere landen om de fokbasis te verbreden.

Turkse van