astma bij katten

Astma of chronische bronchitis bij de katten

Katten kunnen last hebben van astma of een chronische bronchitis. Astma of chronische bronchitis bij de kat is een aandoening van de longen en luchtwegen. Door de een teveel aan slijm gevormd in de luchtwegen raken de bronchen ontstoken. Door de ontstekingsreactie gaan de bronchen opzwellen en kunnen ze spastisch gaan samentrekken. Dit alles leidt tot ademhalingsproblemen. Het is een veel voorkomende aandoening bij katten.

De kenmerken die hierbij horen zijn veelal te vergelijken zoals astma bij mensen:

  • De ademhaling kan piepen
  • Aanhoudend hoesten
  • Moeite hebben met ademhalen
  • Sloom zijn
  • Tijdens het hoesten komt er slijm naar boven
  • Een geforceerde ademhaling na directe inspanning
  • Naar lucht happen, dan is de nek uitgestrekt
  • Met een open mond gaan ademen.

De kat kan een wisselende vorm hebben van astma, het kan eerst heel erg zijn dan weer minder worden en weer extreem terugkomen, het is bij iedere kat anders.

astma bij een zieke kat

Hoe voorkomen

Een zieke kat is niet leuk, dus is het altijd beter te voorkomen dan te genezen.

Om te voorkomen moet je eerst de oorzaak weten. Soms is het wel echt moeilijk om de oorzaak van deze aandoening te achterhalen.

Het kan en allergie zijn…, het kunnen ook heel andere oorzaken zijn die de luchtwegen irriteren. Soms zijn de oorzaken zelfs niet te voorkomen zoals pollen of huisstofmijt.

Oorzaken

Deze oorzaken kan je gemakkelijk voorkomen zoals rook van geurkaarsen, sigaretten, wierook , frisse luchtjes zoals luchtverfrisser, parfum, enz.
Chemicaliën: verf, spuitbussen, nieuwe vloerbedekking
Stof: huisstofmijt en stof uit de kattenbak, gebruik andere kattenbakvulling.
Omgeving: pollen, vocht, schimmel en koude lucht

De oorzaak kan allergisch zijn of onbekend. Let goed op de ademhaling van de kat om vast te stellen wat de kat precies heeft, is zijn ademhaling goed dan moet je jezelf geen zorgen maken, twijfel je? Raadpleeg dan zeker even de dierenarts.