Binnenkat – Kat vermist

binnenkat

Binnenkat – Kat vermist

Een binnenkat, hieronder vallen dus ook de katten renkat en de balkonkat, in onze termen, nooit vermist maar eventueel ontsnapt. Deze kat hoeft ook helemaal niet verdwaald te zijn zeker in het begin niet, maar zit dan vaak gewoon (goed) verstopt. Zonder te bewegen of geluid te maken ook als jij vlak langs de verstopplek loopt al roepend en zoekend en rammelend met brokjes.

Een kat die ineens op een plek beland die voor hem / haar totaal onbekend is, zoekt dan volgens theorieën vaak de eerste de beste verstopplek die voorhanden is. Zoek in zo’n situatie daarom in eerste instantie intensief direct rondom de ontsnappingsplek. Zoek op / naar plekken waar de kat verstopt kan zitten. De kat is ‘hiding’ en zal niet snel zelf tevoorschijn komen (vanuit instinct zou dit zijn, instinctief vervalt de kat in gedrag waardoor hij NOOIT gevonden wordt door eventuele jagers: geen geluid en geen beweging).

Onze ervaring is wel dat katten die een begrensde tuin gewend zijn en op een dag ontsnappen, wel vaak ander gedrag vertonen tijdens de vermissing dan veel binnenkatten die normaliter niet buiten komen. Namelijk meer bewegingsgedrag in combinatie met verstoppen overdag. Dus niet het angstvallig verstoppen op één plek.

Het woord ‘vaak’ in bovenstaande alinea is belangrijk omdat elke kat in elke situatie anders kan reageren dan verwacht of wat volgens statistieken logisch zou zijn. Dit maakt het zoeken vaak lastig maar het maakt ook dat het belangrijk is om zo veel mogelijk factoren mee te nemen in de analyse om te bepalen hoe je de zoektocht wilt aanpakken.

Lees ook de informatie op onze pagina over ontsnapping en de pagina over geluid.

Het zoeken is dus het belangrijkste, maar intussen wil je ook dat de kat naar binnen kan mocht hij zo moedig zijn om dat te proberen. Een binnenkat die is weggeglipt door de voordeur, komt natuurlijk zeker nooit uit zichzelf thuis, als hij niet makkelijk weer naar binnen terug kan glippen via de weg die hij kent. Zorg dat de weg voor jouw kat om weer terug het huis in te gaan zo makkelijk / begaanbaar mogelijk is. Hoe je dat precies mogelijk maakt is per situatie afhankelijk. Lees onze pagina over aanpassingen rond de woning.

Houd zoveel mogelijk rekening met de angst van de kat en zijn of haar onbekendheid met buiten en de omgeving rondom het huis.

Dus bij een ontsnapte binnenkat, is de kant van het huis van waaruit de kat is ontsnapt belangrijk, daar moet de kat ook weer naar binnen kunnen, bij voorkeur ‘s-nachts.

TIP Als je andere katten hebt die niet naar buiten mogen, dan kun je een aparte gescheiden ruimte creëren waar ‘s-nachts een raam of deur openstaat zodat de ontsnapte kat wel het huis in kan en andere katten niet het huis uit.

Het zoeken in de directe omgeving kun je – in geval van een ontsnapte binnenkat- ook het beste beginnen op de plek van ontsnapping waarbij je de cirkel rondom die plek waar je goed zoekt naar een verscholen kat, steeds groter maakt.

binnenkat