Buitenkat – Kat vermist

buitenkat vermist

Buitenkat – Kat vermist

Een buitenkat is een kat die gewend is om vrij buiten rond te lopen.

Een buitenkat kan vermist raken vanuit eigen huis, schrikken van een plotselinge dreiging en hierdoor verdwalen dicht bij huis of ontsnappen op een vreemde plek, zoals bij dierenarts of logeerplek.

Omdat de adviezen en mogelijke scenario’s in beide situaties verschillen verwijzen we voor zoektips en meer informatie naar de pagina’s vermist en ontsnapt (en vermist of ontsnapt voor uitleg over het verschil tussen deze beide begrippen).

Buitenkatten die af en toe buiten komen en meestal direct rondom het huis blijven

Er zijn buitenkatten die altijd buiten (mogen) lopen en er zijn buitenkatten die maar af en toe even buiten komen (de “hij blijft normaal gesproken altijd in de tuin en ineens is hij vermist” situatie).

Vooral bij deze laatste categorie buitenkatten kan het ook gebeuren dat de kat, als hij buiten is, ergens van schrikt, een eindje daarvan wegrent, op een voor hem/haar totaal vreemde plek beland (misschien wel de tuin van de buren 2 huizen verderop of hij rent de kelder van een buurhuis in waarvan de deur toevallig open staat) en waar hij zich dan totaal gedesoriënteerd voelt en dus verdwaald is.

Het lijkt vreemd maar het is dus mogelijk dat een kat die vaker buiten komt, 2 tuinen verderop verdwaald kan zijn. Deze situatie heeft meer overeenkomsten met ontsnapping dan vermissing en de kans is groot dat deze buitenkat zich gaat verstoppen op de eerste verstop-plek die voorhanden is, dus heel dicht bij de ‘ontsnappingsplek’.

Analyse van alle factoren

Zorgvuldige analyse van de situatie waarbij je alle factoren meeneemt is bij vermissing of ontsnapping altijd belangrijk.