Territorium en sproeien

Iedereen heeft graag een eigen plaats. Katten hebben ook graag een eigen plaats of dat je nu een binnen- of een buitenkat hebt, ze willen aan andere katten duidelijk maken wat hun plaats is. Het kan zijn dat katten mee moeten verhuizen, dit kan voor katten een moeilijke tijd zijn.  De kat weet waar hij is en kent de weg naar huis, als hij gaat verhuizen wordt dit allemaal weer aangepast. Katten moeten weer even wennen, ze moeten weer op ontdekking uit en moeten weer hun nieuwe sporen uit gaan zetten. Ze komen er achter welke katten hier wonen en gaan daar weer kennis mee maken, op een positieve of minder positieve manier, ze willen aan elkaar duidelijk maken wie waar mag zijn.

Indeling territorium van de kat

Het territorium van de kat kan op een paar manieren worden ingedeeld. Hieronder kun je de indeling lezen en kun je daarachter zien wat er met een bepaalde keuze van territorium  wordt bedoeld:

  • Kernterritorium: De plaats waar een kat gaat eten, slapen en spelen. Vaak is dit de omgeving in huis.
  • De wijdere omgeving: De kat gaat er op uit trekken en gaat hier ook een keuze maken waar hij graag wil zijn. Er zijn  ook meerdere katten in de buurt aanwezig, soms wordt er gevochten om een bepaalde plaats die twee katten graag willen hebben.

Meerdere  katten in huis wat dan?

Met meerdere katten in huis is het belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt welke kat welk deel in huis ziet als eigen territorium. Net zoals wij graag een eigen kamer hebben, zijn de katten  ook graag op zichzelf en soms willen ze even alleen zijn zonder gestoord te worden, een eigen plaats is daarom belangrijk. Katten gaan sproeien om  geurtjes achter te laten, in huis kan dat een vervelend effect geven. Stel dat je meerdere katten in huis hebt, dan is het geen pretje dat zij binnen gaan sproeien om te kijken wie welk stuk in huis mag hebben. Helaas kun  je het niet voorkomen, katten  doen er namelijk alles aan om een eigen stuk te krijgen en daar is het sproeien hun methode voor. Honden maken het duidelijk door er tegenaan te plassen en de  katten doen het door te sproeien.

Verhuizen en dan?

Als je gaat verhuizen moet de kat weer een nieuw territorium gaan  zoeken. Houd de kat de eerste dagen binnen, dan kan de kat wennen aan de nieuwe omgeving. De eerste paar dagen kan de kat toch naar buiten schieten, dan moet je er niet van schrikken dat de kat een paar dagen weg is. De kat is de buurt aan het verkennen en soms verdwaald hij even, maar normaal gesproken komt een kat altijd terug, soms duurt het alleen wat langer. Het kan ook zijn dat hij een andere kat heeft getroffen, niet meteen ongerust worden want katten zijn vaak langer weg, zeker als ze even op zichzelf zijn en een nieuw territorium af gaan bakenen.