Krabpaal helpt katten bij het slijpen van klauwen

kat klauwen slijpen

Een goede krabpaal helpt katten bij het slijpen van hun klauwen.

Waarom scherpen katten hun klauwen ?

Bijna elke eigenaar heeft te maken met katten die hun klauwen slijpen. Hun klauwen slijpen is geen probleem. Het grootste probleem is waar katten hun klauwen scherpen. Dat is de reden waarom je een krabpaal, krabmat moet voorzien. Een goede krabpaal doet wonderen. Koop een krabpaal dat past in je interieur.

Spijtig genoeg vernielen katten bij gebrek aan een goede krabpaal meubels, tapijten, gordijnen en behang met hun klauwen. In veel huizen wordt het interieur letterlijk aan flarden gescheurd. Katten houden er ook van om hun eigenaars bij de armen en benen te grijpen. Buitenkatten gebruiken boomstammen of houten afsluitingen om hun klauwen te slijpen. Waarom katten hun klauwen scherpen kom je snel te weten in dit artikel en geven we ook enkele tips om van deze nare gewoonte af te komen.

Sommige eigenaren kunnen er moeilijk mee om dat katten hun nagels slijpen aan het interieur. Toch vergeten deze mensen dat ze dikwijls zelf schuldig zijn aan het willekeurig krabben door katten aan het meubilair. De klauwen slijpen is een dagelijkse bezigheid bij katten.

De belangrijkste redenen waarom katten hun klauwen slijpen

De reden waarom een kat zijn klauwen in een bank of meubels zet. Is om de dode laag van de nagels te verwijderen. Zo worden de klauwen van de kat scherp en ten tweede vrij kort. Met lange en stompe klauwen kan de kat moeilijk bewegen. Bovendien zijn scherpe klauwen een betrouwbaar wapen van elke kat, vergeet niet dat een kat een klein roofdier is.

Tijdens het scherpen van de klauwen op de bank, ander meubilair of op het behang laat de kat een geur achter dat dienst doet als een merkteken. De geur dat wordt afgescheiden komt via klieren op de kussentjes van de pootjes terecht. Op het moment van het loslaten van de klauwen wordt de geur intens benadrukt. Met dit merkteken willen katten hun aanwezigheid benadrukken en het meubilair de stempel geven van hun eigendom. Mensen ruiken deze geur niet, de geur is ook kleurloos.

Katten klauwen ook om zich te stretchen. Het feit is dat het slijpen van klauwen een uitstekende oefening is voor de spieren in de rug, voorpoten en schoudergewrichten. Vooral huisdieren zijn dol op stretchen na een lange slaap.

Soms is het scherpen van klauwen gewoon een poging van een kat om aandacht te trekken. Om eerlijk te zijn, zal niet elke eigenaar rustig blijven toekijken hoe katten met hun scherpe klauwen sporen achterlaten op de bekleding van stoelen en banken. Zo wil de kat aandacht trekken van de lieve eigenaar dat ondertussen klaar staat om te schreeuwen en in sommige gevallen de kat een flinke tik te verkopen.

Lees verder onder de foto

krabpaal voor grote katten Stevige krabpaal – www.bopets.eu

Tips om klauwen slijpen te stoppen

Slijpen van klauwen is dus een noodzaak voor de kat, maar een echte nachtmerrie voor de eigenaar.

Knip regelmatig, één tot twee keer per maand de klauwen van de kat met een nagelknipper. Je kan dit reeds bij kittens doen op de vroege leeftijd van twee maand. Maak de kitten niet bang en laat ze dit ervaren als een spelletje. Beloon de kitten tijdens het knippen.

Je kan ook door de dierenarts een knipbeurt laten uitvoeren. Trimsalons bieden deze diensten ook aan tijdens de vachtverzorging van de kat..

Plaats een krabmat of krabpaal op plaatsen waar katten dikwijls komen. Het beste van al is een krabpaal plaatsen op de wandelroute van de kat.

Er bestaan ook rubbernagels (siliconen oversteeknagels) die over echte nagels worden aangebracht. Je hebt deze opzetnagels in alle kleuren. De kit bevat siliconen oversteeknagels en lijm voor bevestiging. De levensduur van deze opzetnagels is van 1 tot 3 maanden, afhankelijk van de mate van activiteit van de kat. Met deze zachte nagels zal de kat de beweging maken om zijn klauwen te slijpen, maar kan geen krassen maken.

Extreem is het afsnijden van de vingerkootjes. Een operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. We merken alleen dat het behoorlijk gevaarlijk en traumatisch is voor het dier zelf. Niet alleen zal het huisdier zijn vermogen verliezen om zichzelf te beschermen in geval van gevaar, het zal ook moeten leren opnieuw te lopen. In verschillende landen is dit zelfs verboden.

Een krabpaal… en dan ?

Gelukkig is er een uitweg door de aanschaf van een krabpaal die is ontworpen om klauwen te slijpen. De meeste krabpalen zijn geschikt voor zowel volwassen katten als voor kittens. Train een ​​kitten om zijn klauwen te scherpen op de krabpaal.

Ontmoedig je kat om zijn klauwen op de verkeerde plaatsen te slijpen. Bescherm met harde plastiek de plaatsen waar katten hun klauwen scherpen.

krabton voor kattenKies een krabpaal die past bij je kat. Krabpalen bestaan in alle vormen en afmetingen. Bij weinig plaats is een krabton sterk aan te raden.

Plaats een krabpaal op de plaats waar katten eerder hadden gekozen om te krabben.

Gebruik citrusolie, citroen, grapefruit of sinaasappelsap gemengd met water op plaatsen waar katten niet mogen krabben.

Vooral vervelend is een kat, die vaak zijn klauwen scherpt op plaatsen waar het niet mag. De oplossing is de kat op het moment van de misdaad wegnemen en de pootjes zachtjes tegen een krabpaal aandrukken.

Je kunt bloem op de vloer strooien waar de bandiet zijn klauwen scherpt. Het zal voor deze kat onaangenaam zijn om steeds zijn poten van dergelijk poeder te reinigen.

Een paar dagen nadat de kat gewend is geraakt aan de krabpaal kan de eigenaar het dier regelmatig naar de krabpaal brengen en voorzichtig de voorpoot met uitgestoken klauwen op de krabpaal te drukken. Zo weet de kat waar hij moet zijn om de klauwen te slijpen.

Maak er een spelletje van en lok de kat met een kattenspeeltje naar de krabpaal. Tijdens spelletje is het belangrijk om het huisdier dichter bij de krabpaal te krijgen om zijn klauwen te scherpen.

Als de kat interesse toonde in de krabpaal, moet hij worden geprezen, beloon je huisdier met iets heel lekkers.