Kat vermist of ontsnapt

Vermiste katten : (Kat vermist)

We maken onderscheid tussen vermiste katten en ontsnapte katten. Lees hier over bij vermiste katten of ontsnapte katten.

 

Bij een vermiste kat, een kat die op een dag niet meer thuiskomt, is er een reden dat de kat niet naar huis komt / kan komen.

Wat is deze reden, is een belangrijke vraag waar je meestal geen antwoord op weet op het moment van vermissing. Het nadenken over mogelijke redenen waarom jouw kat niet naar huis komt helpt wel bij het zoeken.

Kat vermist – Opgesloten of vast?

Vermiste katten – Als een buitenkat op een dag niet thuiskomt (vermissing), is er zeker kans dat de kat ergens opgesloten of vast zit. Het is belangrijk dat de eigenaar zelf zoveel mogelijk zoekt op / in plekken waar een kat opgesloten kan zitten (leegstaande gebouwen, schuurtjes, hoge bomen, portieken e.d.). Een kat die opgesloten zit komt niet altijd tevoorschijn als een vreemde de kat zoekt en wel als de eigenaar zelf -bij voorkeur alleen- verschijnt (bekende stem / veiligheid!).

Luisteren is een belangrijk middel om een opgesloten kat te vinden (als het stil is in de omgeving goed luisteren of je een kat hoort miauwen of iets hoort bewegen).

Flyeren is bij mogelijke opsluiting of verwonding een manier om veel mensen in korte tijd te bereiken.

Kat is gewond of ziek?

Als een buitenkat op een dag niet thuiskomt, kan hij ook gewond zijn geraakt wat dan de reden kan zijn dat de kat niet naar huis komt. Bijvoorbeeld door een aanrijding of een val. Ook met het oog hierop is zoeken belangrijk, in de letterlijke betekenis van het woord (overal in, op, onder). Een gewonde of zieke kat trekt zich terug. Direct rondvragen in de buurt of iemand iets heeft gezien kan ook informatie opleveren. Je kan dierenambulances, dierenartsen, dierenbescherming en politie in de regio bellen om te informeren of er gevonden gewonde of overleden katten zijn binnengebracht of gemeld.

Concentreer je eerst op de grootste risico’s

Een kat die verdwaald is, kan later op elk moment worden teruggevonden; als een kat opgesloten zit is de tijd die je hebt beperkt, en het is ongezond en lijden voor een kat om opgesloten te zitten, waarbij meestal ook geen eten en drinken voorhanden is. Een kat die wegens verwonding niet thuis kan komen, heeft zeker ook eerste hulp nodig zo snel mogelijk.

Daarom is het belangrijk om direct na vermissing van een kat uit te zoeken of de kat opgesloten zit of gewond is geraakt. Dit is de eerste prioriteit bij vermissing van een buitenkat.

Kat vermist – Overleden?

Een vermiste kat kan iets zijn overkomen waardoor hij niet meer leeft. Hoe naar dit idee ook is, probeer alle info hieromtrent te krijgen. Zie ook onze pagina overleden dieren.

Per abuis ‘gevonden’?

Het komt best vaak voor dat een kat ‘gevonden’ wordt en soms al naar het asiel wordt gebracht terwijl de kat gewoon een dagelijks ommetje maakt in zijn eigen buurt. Dus als jouw kat niet thuis komt, zou hij al als ‘gevonden’ gemeld kunnen staan ergens op internet of bij het asiel (check en informeer (bij) asielen, dierenambulances, dierenbescherming in de regio). Voor meer informatie over gevonden katten zie onze kaart Katten_NL en onze aanvullende startpagina’s katvermist en asielkatten.

Kat Verdwaald?

Een vermiste kat kan ook gewoon verdwaald zijn. Iets te ver van bekend terrein afgeweken; geschrokken en weggerend, e.d. Weet dat een kat die gewend is om buiten te zijn ook heel dicht bij huis kan verdwalen.

Ver van huis terechtgekomen?

Een vermiste kat kan zijn meegereden in een auto of bus of door een kwaadwillend persoon ver van huis zijn neergezet. Dit weet je -meestal niet- op het moment van vermissing. Houd er wel altijd rekening mee dat de kans hierop waarschijnlijk groter is dan je denkt.

Ook hier komt weer de nodige analyse om de hoek kijken:

Bij een vermiste kat die van autorijden houdt, is de kans groter dat hij is meegelift dan bij een kat die bang is voor auto’s.

Het is altijd een goed idee om na te gaan of – op de dag of het moment van vermissing – iemand in de straat / wijk aan het verhuizen was (i.v.m verhuisbusje) of een soortgelijke gebeurtenis net die dag.

Obstakel op de weg?

Er kan iets zijn op de weg naar huis wat de kat ervaart als een obstakel. Bijvoorbeeld een buurtkat waar altijd mee gevochten wordt. Kan er iets zijn waar hij niet langs durft? Als dit mogelijk is en je hebt een idee hierover, zoek de kat dan aan de andere kant van het obstakel.

Gestolen

Een vermiste kat kan gestolen zijn. Beter is om hier nooit van uit te gaan. Heb je een vermoeden dat jouw kat mogelijkerwijs gestolen is, doe dan in ieder geval aangifte bij de politie.

Keuze kat

Tot slot noemen we ook nog de optie dat de kat heeft gekozen om niet meer thuis te komen. Kun jij redenen bedenken waarom de kat misschien niet meer thuis wil komen? Is er misschien een nieuwe kat in huis, waar de vermiste kat het niet goed mee kan vinden? Is de vermiste kat de laatste periode anders geweest qua gedrag dan daarvoor? Wij denken niet dat het snel gebeurt dat een kat kiest om niet meer naar huis te komen, dus we raden aan om zolang je dit niet zeker weet, ook al kun je een reden bedenken en heb je een vermoeden, toch hard op zoek te gaan naar de kat. Omdat je het niet zeker weet, en bovenal, omdat een kat zwervend geen leuk bestaan heeft. Als er al een probleem zou zijn waar de kat voor weg is gelopen, is het juist nodig om de kat terug te vinden om vervolgens het probleem op te lossen of desnoods een kat te herplaatsen. Een zwerversbestaan voor een kat is nooit de juiste uitkomst !

vermiste katten - Kat vermist of ontsnapt