Willen we jonge katjes?

kittens - kleine katjes

Willen we jonge katjes?

Een krolse kat ? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is, willen we jonge katjes? Als het antwoord ja is dan is het verstandig om je te gaan verdiepen in de voorplanting van de katten. Poezen worden seizoensgebonden krols. Dit houdt in dat zij aan het begin van de lente krols gaan worden. Er wordt ook wel gesproken over een geïnduceerde ovulatie. (geluid van een krolse kat)

De eisprong

De eisprong vindt plaats op het moment dat de poes gedekt wordt door de kater. Het kan zijn dat de poes niet gedekt wordt, dan is er dus ook geen sprake van ovulatie. In de lente en de zomer gaat de poes krols worden. Dit betekent ook dat de katten dit gaan merken en zij zullen de poezen op gaan zoeken. Een kat kan een hele lange weg afleggen om bij de poes te komen.

Als eigenaar van de poes kan het lastig zijn dat je een poes hebt, in deze periode komen namelijk veel katers aan de deur janken. De poes wordt in deze periode ook erg aanhankelijk en gaat overal tegenaan wrijven. Het kan ook zijn dat je de poes een paar dagen kwijt bent. Het kan zijn dat ze er dan met een kater vandoor is gegaan.  Soms blijven katten weg totdat ze een nestje hebben, maar het kan  ook zijn dat ze zwanger terug komen lopen.

Elk kattenpaar kan 8 katjes per jaar het leven schenken, die vervolgens samen met hun ouders 25 paartjes vormen. Op hun beurt geven zij 40 katjes het daaropvolgende jaar, en het jaar daarna kunnen al 200 katjes geboren worden… Eén vruchtbaar kattenpaar kan dus een nageslacht produceren van 5.000 katjes op 5 jaar tijd! Het aantal zwerfkatten neemt dus verhoudingsgewijs toe samen met het aantal geboortes, en de asielen kunnen deze toestroom van katten niet meer aan. Alleen een verplicht sterilisatieprogramma kan het aantal ongewenste geboortes, en dus het aantal zwerfkatten, beperken.

Sterilisatie

Sterilisatie van de kattin of castratie van de kater is een eenvoudige ingreep die vanaf de leeftijd van 6 maanden kan worden uitgevoerd. Op die leeftijd wordt de kat vruchtbaar. Vroegtijdige sterilisatie bij kittens wordt al uitgevoerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Het gecastreerde mannetje is bezadigder en het gesteriliseerde vrouwtje heeft minder kans op melkkliertumoren of baarmoederontsteking. Ook urinemarkering komt minder voor. Maar deze sterilisatie voorkomt vooral ongewenste drachten, met ongewenste katjes die alleen maar gedumpt of verwaarloosd zouden worden. Het is dus een verantwoorde daad.

Identificatie en registratie

Dankzij een elektronische chip (microchip) ter grootte van een rijstkorrel die onder de huid wordt geplaatst, kunnen huisdieren gemakkelijk worden geïdentificeerd en geregistreerd in een bestand dat de gegevens van hun eigenaars en informatie over hun eventuele sterilisatie bevat. Indien uw kat verloren loopt, kan ze u dus gemakkelijk worden terugbezorgd.

Een wettelijke verplichting

Sinds 1 september 2014 moeten alle katten gesteriliseerd worden voor ze worden afgestaan voor adoptie, of het nu gaat om asielkatten of om katten van fokkers of handelaars. De verkoop van een niet-gesteriliseerd jong katje is alleen toegestaan voor voortplantingsdoeleinden, en alleen tussen erkende fokkers.

katjes of kittens