Kat al lang vermist

Kat al lang vermist

Kat al lang vermist

Is jouw kat al lang vermist (maanden of jaren), geef dan de moed niet te snel op. Er bestaat zeker een kans dat je uw vermiste kat zal terug vinden . Ga er vanuit dat je kat nog ergens ronddwaalt en op een dag gevonden wordt door iemand, die een bericht plaatst op internet via een Facebookgroep.

Controleer regelmatig deze Facebook groepen over vermiste of gevonden katten. Plaats nu en dan een berichtje met de foto van je vermiste kat.  Als je regelmatig berichten blijft plaatsen over de vermissing van je kat en hoe meer bekendheid je aan de vermissing geeft (of hebt gegeven), hoe meer anderen de zoektocht mede op zich nemen. Facebook is een krachtig medium om snel en efficiënt een oproept te lanceren om hulp te vragen bij het zoeken van je vermiste kat .

Hoe langer jouw kat vermist is, hoe verder hij van huis kan zijn geraakt. Het zelf op straat zoeken wordt naarmate de tijd verstrijkt minder belangrijk, het volhouden wordt belangrijker ! Volhouden van bekendheid geven aan de vermissing via internet, organisaties, flyers etc. en het blijven zoeken naar berichten over gevonden katten.

We verwijzen onder deze foto naar de valkuilen

Het verschil tussen binnenkat , buitenkat , ontsnapt en vermist wordt ook kleiner naarmate een kat langer vermist is.

Kat al lang vermist

Je kat is vermist, wat zijn de veel voorkomende valkuilen

Enkele valkuilen waar sommige eigenaars geen rekening mee houden:

Dikwijls zijn er verschillende valkuilen waarbij sommige eigenaars geen rekening mee houden als hun kat vermist is. Hierdoor kan het helemaal verkeerd lopen om een vermiste kat terug te vinden. Veel eigenaars gaan ervan uit dat een vermiste raskat wel gestolen zal zijn. Ook bestaat er de gedachte dat een kat waarschijnlijk door iemand in huis is genomen die dat niet meldt omdat hij of zij de kat wil houden.

Er kan een idee ontstaan (na een paar dagen) dat de vermiste kat wel dood zal zijn. Of dat het weinig zin heeft nog verder te zoeken omdat eigenaars het spoor zijn kwijt geraakt en niet meer weten waar ze moeten zoeken.

Deze gedachten, ideeën en veronderstellingen leiden alleen maar af van het zoeken. Dit kan een van de reden zijn dat eigenaars de zoekactie stoppen. Achteraf blijkt heel vaak dat de vermiste kat in kwestie al die tijd gewoon zwervend heeft rondgelopen op zoek naar de eigenaar of zijn thuis. Het is niet vreemd als een kat pas na een of twee jaar zwerven wordt gevonden of in asiel terechtkomt. Als de kat dan niet gechipt is dat een groot probleem om de kat nog aan de rechtmatige eigenaar te bezorgen.

De kat is gevonden maar de eigenaar meldt zich niet.

Een van de hoofdredenen dat een vermiste kat niet meer bij de rechtmatige eigenaar aankomt is een verkeerd of oud adres van de eigenaar in de databank. Uiteraard blijft het actueel houden van de gegevens altijd belangrijk bij een vermissing, maar ook na de vermissing is dit altijd nodig omdat katten na een paar jaar ook kunnen teruggevonden worden.

Dikwijls hebben de eigenaars hun vermiste kat na maanden reeds opgegeven. Het is dan dat het verkeerd loopt indien de kat op een bepaald moment is teruggevonden. Eigenaars zijn er zo zeker van dat ze hun kat nooit meer gaan terug zien dat ze het ook nalaten de zoekertjes onder de rubriek “gevonden katten” te raadplegen. Indien de adres-registratie dan ook niet meer klopt, dan is het hek van de dam. Het actueel houden van de chipregistratiegegevens is iets dat ook steeds meer op de achtergrond raakt op langere termijn na een vermissing.

Dit zijn de valkuilen:

Te snel opgeven, ook al is de kat lang vermist
De chipregistratie in de loop der tijd niet actueel houden

Een onzekerheid van mensen die we regelmatig tegenkomen:

Reacties van mensen om jou heen die het raar vinden dat je na langere tijd nog steeds op zoek bent naar je vermiste kat. Het zoeken en alle acties die je hier omtrent neemt is de enige kans om je kat terug te vinden! Het is daarom eerder raar als mensen het zoeken snel opgeven. Eelke actie op het gebied van zoeken die jij doet, in zinvol.

 

Kat vermist - valkuilen