Kat niest, wat kan je doen om dit te verhelpen

kat niest

Wat te doen als je kat niest

Als je kat niest, kan dit vele oorzaken hebben. Als uw kat een paar keer niest is er vaak niets aan de hand. Een kattenneus is namelijk heel gevoelig. Als je kat langere tijd blijft niezen, lees dan verder om te kijken wat de oorzaken kunnen zijn.

Kat niest door overgevoeligheid van de neus

Kat niest door bepaalde geuren, net als bij mensen kan dit het gevolg zijn van sterke geuren zoals sigarettenrook of wierook. Elke kat heeft een andere reactie op deze geuren. Rassen met een platte kop zijn hier gevoeliger voor dan kattenrassen met een langere snuit. Als je kat deze tekenen laat zien. Probeer je huis dan vaker schoon te maken, minder parfum te spuiten en andere dingen die een sterke geur veroorzaken te mijden. Controleer ook of de kattenbakvulling die je gebruikt niet te veel stoft.

Kat niest door een allergie

Net als mensen, kunnen katten ook allergisch zijn voor allerlei dingen, zoals grassoorten, bomen en pollen. Dit zijn vaak seizoen gebonden allergieën. Wanneer je kat de allergie het hele jaar door heeft, is het verstandig om een andere oorzaak te zoeken. Als je niet zeker weet wat de oorzaak is, kan een dierenarts dit voor je testen.

De niesziekte

De niesziekte bij katten worden ook wel katteninfluenza genoemd. Het is een ziekte met een soort epidemisch karakter. Deze ziekte kunnen alleen katten krijgen, kenmerken die hierbij horen zijn: loopneus; oogvliesontsteking; koorts; tranende ogen; dunne ontlasting, kan diarree worden; eten en drinken laten staan; Lees hier alles over de niesziekte bij katten.

Verkoudheid bij katten – Griepje

Niezen kan betekenen dat de kat verkouden of ziek is. In het geval dat je kat ziek is, kan de oorzaak een virus, bacterie of schimmel zijn. Elk van deze oorzaken vereist een andere behandeling. Ga hier dus altijd mee naar de dierenarts.

Ziekte of infectie

Er zijn ook nog minder voorkomende redenen voor het niezen van katten. Zoals kanker en een oor infectie. Als je enige indicatie hebt dat dit de oorzaak kan zijn, breng je kat dan direct naar de dierenarts voor een diagnose. Het kan natuurlijk ook gewoon een milde verkoudheid zijn. Tandproblemen kunnen ook de oorzaak zijn van niezen. Als jouw kat een tandvleesontsteking heeft, kan dit voor niezen zorgen. Ook hier is vaak alleen de dierenarts in staat dit te beoordelen.

Overige oorzaken

Katten steken hun neus graag overal in. Hierbij kan het voorkomen dat kleine voorwerpen zoals steentjes, zand of gras in hun neus komt. Als gevolg hiervan gaat de neus jeuken en kan de kat gaan niezen.

Hoe kan je je kat helpen om van zijn verkoudheid af te komen.

Niezen en een lopende neus zijn meestal symptomen van een verkoudheid bij katten.

Als je vermoedt dat je kat verkouden is, volg dat de volgende stappen:

1 – Breng je kat naar de dierenarts. De dierenarts kan vaststellen of je kat ook daadwerkelijk verkouden is en zal je de medicijnen voorschrijven om de verkoudheid tegen te gaan.

2 – Zorg er voor dat je kat op een rustige plek in huis zit, zodat deze in alle rust kan herstellen van de verkoudheid. Andere dieren kan je beter niet in de buurt laten komen van de zieke kat omdat anders de verkoudheid kan overslaan.

3 – Geef je kat de medicijnen zoals beschreven op de bijsluiter. Ga niet zelf experimenteren.

4 – Plaats een vochtregelaar in de kamer van de kat. De extra vocht helpt om de neusholte vrij te maken en zo ervoor te zorgen dat ademen makkelijker wordt.

5 – Maak de ogen en neus van je kat regelmatig schoon met een vochtige doek. Maak alles goed schoon en gooi de doek weg. Gebruik steeds een nieuwe doek.

6 – Geef je kat warm eten. Dit opent de neusholte van je kat. Leg het kattenvoedsel op een bord en verhit deze met behulp van een magnetron. Kijk uit dat het eten niet te warm wordt voor de kat. Als je kat meer honger begint te krijgen, betekend dat dat de verkoudheid op zijn retour is.

7 – Je kunt extra voedingssupplementen toevoegen aan het voedsel van je kat om het herstel te versnellen. Vraag je dierenarts voor advies over welke supplementen je het beste kunt gebruiken.

8 – Breng je kat na twee weken weer naar de dierenarts als je kat nog steeds last heeft van dezelfde symptomen. Na langdurige verkoudheid bestaat het risico op een longontsteking wat dodelijk kan zijn voor een kat.