Pica is het eten van vreemde voorwerpen

kattenvoeding

Pica is een gedragsstoornis bij katten

Katten vertonen soms een vreemde gedrag dat men pica noemt. Pica kan bij alle kattenrassen voorkomen. Deze katten eten naast het kattenvoer, ook onverteerbare dingen zoals kleding, tapijt of kunststof. Dit veroorzaakt verstoppingen in de darmen en maag van de kat. Meestal zal de dierenarts dit operatief moeten verwijderen. Ook rubberen rekkertjes zijn levensgevaarlijk voor een kat. De eetstoornis kan levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

De naam pica is afgeleid van het Latijnse woord voor ekster. Volgens sommige deskundigen zou Pica een compulsieve stoornis zijn bij katten dat wordt geërfd. Herken je de symptomen van pica bij uw kat, probeer uit te vinden of de ouders van uw kat hetzelfde probleem heeft. Een andere mogelijke oorzaak zou fysieke tekorten zijn, zoals bepaalde voedingstoffen die de kat te weinig of te kort heeft. De oorzaak is meestal ondervoeding, een gebrek aan ijzer of een ander voedingstekort. Wanneer men dan deze problemen verhelpt door middel van voedingssupplementen, verdwijnt vaak ook het picagedrag. Opgelet het picagedrag kan na het geven van voedingssupplementen eventueel doorgaan uit gewoonte.

pica bij kattenHet picagedrag kan ook ontstaan uit verveling of het vragen naar aandacht. Zie je uw kat op vreemde voorwerpen knabbelen, kan je het best afnemen en haar nadien afleiden met wat kattenspeelgoed of catnip zodat ze niet uit verveling in zijn of haar oude gewoonte terugvalt.

Misschien kan pica bij katten voorkomen als de borstvoeding te vroeg is gestaakt bij de kittens, eventueel zuigen en slikken reflex blijven. Bovendien, deze dieren zoeken naar een vervanging voor de geur van haar moeder. Deze katten zouden dan de geur van deze kledingstukken of andere voorwerpen herkennen van hun moeder. Het picagedrag kan veel oorzaken hebben, daarom is het steeds aan te raden je kat steeds goed te observeren en raad te vragen aan een gedragstherapeut of dierenarts.