Abessijn kat

Als je op zoek bent naar een kattenras dat door de mens bewust gefokt is, dan kom je uit bij de Ocicat. De Amerikaanse kattenfokker uit Michigan (VS) wilde namelijk een Siamees fokken met de aftekening van de Abessijn in de extremiteiten (getickt tabby). Daarvoor heeft hij een Siamees gekruist met een Abessijn. Toen werd een van de nakomelingen gekruist met een andere Siamees. Daardoor is de tabbypoint Siamees ontstaan. Maar een van de kittens had geen points, deze was ivoorkleurig en had goudkleurige vlekken. Vanaf dat moment werd er gesproken over de eerste Ocicat. De naam komt van de wilde ocelot.

Uiterlijk Ocicat

Over het uiterlijk van de Ocicat kan gezegd worden dat de katten een lang lijf hebben met middellange poten en een lange taps toelopende staart. Bij de staart zijn ringen aanwezig en op de rest van het lichaam heeft de Ocicat de kenmerkende vlekjes. De donkerste kleur van de vacht wordt aangegeven bij het uiteinde van de staart. Over de kop van deze kat kan gezegd worden dat ze een vrije ronde kop hebben met puntige oren en een prominente voorsnoet. Op de kop vind je de lichtste vachtkleur. In totaal zijn er twaalf erkende kleurvarianten van de Ocicat: zwart gevlekt, chocolate gevlekt, cinnamon gevlekt, blauwgevlekt, lilac gevlekt en fawn gevlekt.

Raskenmerken Ocicat

De vacht van de Ocicat is kort en dicht. Deze is ook glad en satijnachtig en glanst. Over de ogen kan gezegd worden dat ze groot zijn en ze staan schuin geplaatst. De vorm is amandelvormig en de ogen mogen alle kleuren hebben, maar geen blauw. De vacht van de kat is eenvoudig te verzorgen, het enige wat je hoeft te doen is regelmatig borstelen. Verder heeft de Ocicat een aanhankelijk, extravert karakter en is het een actieve kat.

Abessijn kat