Abessijn kat

Het kattenras de Abessijn is een elegant gebouwde kortharige kat. Het ras staat bekend als een van de oudste kattenrassen. Qua uiterlijk lijkt het ras op de afbeeldingen en beeldjes van katten die voorkomen in het Oude Egypte, echter is er geen directe link hiertussen gevonden. Het zijn wel vroege huiskatten die afstamden van onder meer de kleine wilde Lybische kat (Felis silvestris lybica). De Abessijn laat qua uiterlijk wel wat overeenkomsten zien.

Uiterlijk Abessijn

Veel mensen denken bij de Abessijn aan een kleurrijke kat, kenmerkend met een getickt tabby patroon. Deze katten zijn gemiddeld qua grootte. Ze zijn zeer elegant en mooi gespierd en vertonen een actieve en alerte uitstraling. Daarbij heeft de kop een gematigde licht geronde wigvorm met afgeronde contouren. Over de neuslijn kan gezegd worden dat deze glooiend is en tussen de oren is veel ruimte. De kop van de Abessijn gaat over in een elegante nek. Over de voorsnoet kan gezegd worden dat deze noch puntig noch vierkant is en de kin is stevig met een sluitend gebit. De oren moeten alert, groot en gematigd puntig zijn en staan open. Daarbij zijn de ogen amandelvorming, groot en stralend en expressievol. Deze kunnen van goudkleurig tot groen zijn. De ogen bij de Abessijn zijn omrand door een fijne donkere lijn, omcirkeld door een lichter gekleurd gebied.

Karakter Abessijn

Abessijnen zijn erg intelligente katten. Deze huisdieren willen betrokken worden bij alles wat er in huis gebeurt. Ze zijn erg op mensen georiënteerd en willen echt een hechte band met hun eigenaren opbouwen en onderhouden. Daarbij zijn het geen echte schootkatten, maar de Abessijn zal altijd in de buurt zijn. Het zijn kieskeurige gevoelige dieren en ze vragen veel aandacht van hun eigenaar. De Abessijn heeft geen behoefte aan een te grote groep katten. Deze katten kunnen er niet zo goed tegen om als enig huisdier in huis te wonen. Als de eigenaren de hele dag werken doet men er best aan een tweede huisdier in huis te nemen. Het zijn dus actieve, aanhankelijke en soms wat veeleisende katten voor mensen. Het is een erg aanwezig huisdier en de combinatie van subtiliteit, gevoeligheid, activiteit, affectie en intelligentie wordt door de katten gewaardeerd.

 

Abessijn kat