Devon Rex

Devon Rex

Het kattenras Devon Rex is misschien nog niet zo bekend voor veel mensen. Het ras komt uit het Engelse Devonshire. Het is een opvallend ras door zijn bijzondere uiterlijk en de gekrulde vacht. Vanaf 1969 werden de eerste katten van het ras Devon Rex in Nederland geïntroduceerd. Dit kwam omdat een Deense fokster deze meebracht naar de internationale kattenshow in het Beursgebouw in Amsterdam. Hier werd een aantal van haar katten verkocht en deze katten bleven vervolgens in Nederland. Er waren ook een aantal Cornish Rexen. De meeste van deze verkochte katten waren van een gemengde Cornish Rex/Devon Rex afstamming.

Er zijn een aantal Nederlanders die een kat hebben gekocht en zij hebben deze gebruikt om te fokken. Daarvoor zijn er de daarop volgende jaren ook verschillende Devon Rexen uit Engeland geïmporteerd. Vanaf 1979 hebben een aantal Nederlandse fokkers de Rexkatten Club in Felikat opgericht. Het gaat hierbij over een actieve groep van Rexen fokkers, maar ook over liefhebbers en zij zetten zich in om het ras in Nederland te promoten. Dit is ook het moment geworden waarop de Devon Rexen in Nederland bekender zijn geworden. Er zijn steeds meer liefhebbers bijgekomen voor de Devon Rex.

Uiterlijk Devon Rex

De Devon Rex heeft een zeer korte en gekrulde of gegolfde vacht. Meestal is er weinig beharing op de buik en hals. De katten hebben een gekrulde vacht door een recessief verervende vachtmutatie. Verder hebben de katten een slank en gespierd lichaam met een brede borst, lange slanke poten en een lange staart. Over de kop kan gezegd worden dat deze breed is en wigvormig met grote ovale ogen en grote laaggeplaatste oren. Ze hebben een lange en slanke hals en bij dit ras zijn alle vachtkleuren toegestaan.

Karakter Devon Rex

De Devon Rex is erg mensgericht en heeft veel aandacht nodig. Je kunt deze katten ook gemakkelijker kunstjes leren omdat ze zij mensgericht zijn. Ze hebben ook een intelligent voorkomen. De Devon Rex is ook erg speels en aanhankelijk, ze hebben een zachtaardig karakter.

Devon Rex