Thai of Siamees

thai

De Thai is een andere benaming voor de traditionele Siamees.

De Siamees is van oudsher een van de populairste kattenrassen. De katten werden meer dan honderd jaar geleden geïmporteerd uit Siam (Thailand). Daarbij is wel opvallend dat het uiterlijk van de Siamees echt veranderd is tot de moderne Siamees die je nu op shows tegen kunt komen.

De laatste jaren zijn fokkers bezig geweest om het oud type Siamees (Thai, Traditional Siamese, Siamese II of Old Style Siamese) te behouden. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van registratie, een soort stamboom. Ook wordt gebruik gemaakt van een rasstandaard en het opstellen van fokprogramma’s. Let wel op, zo zijn er een aantal kattenclubs in de USA, Australië en Europa die het type Siamees alleen accepteren met een eigen rasstandaard.

Gezondheid van de Thai kat

Bij het fokprogramma zijn de gezondheid, het karakter, en het traditionele Siamese uiterlijk van groot belang. Er wordt naar gestreefd om de uiterlijke kenmerken van de eerste Siamezen te behouden. Dat zijn deze die in Engeland aankwamen tot de Siamezen van de jaren zestig te behouden. Daarbij zijn de klassieke kleuren van de Siamees seal-, chocolate-, blue- en lilac point. Maar binnen de huidige rasstandaard worden alle Siamese kleuren toegestaan (tabby-, tortie-, redpoint).

Voor het nieuwe fokprogramma zullen Thai’s gebruikt worden, maar ook Siamezen met een traditioneel voorkomen. Daarbij gaat het over Siamezen die voldoen aan de ras omschrijving voor de Thai en/of geregistreerd zijn als Thai. Daarvoor zullen ook katten geïmporteerd worden uit landen waar de moderne Siamees nooit de overhand heeft gekregen. Of er wordt gekozen voor landen waar ze nog het oude type bewust zijn blijven fokken.

Karakter

Siamezen zijn erg luide katten, maar ze zijn intelligent en inventief. Een deur openmaken is een koud kunstje voor deze katten. Ook zijn ze erg spraakzaam. Ze zullen heel graag met je praten. Als hun hersenen niet worden gestimuleerd, raken ze zich volledig verveeld.  Siamezen zijn uiterst goede moeders voor hun kittens, maar ook dan zijn ze enorm bemoeizuchtig en bedillerig. Ze zijn erg slim en sociaal zoals we eerder hebben verteld. Misschien is dit de redenen dat Siamese katten beroemd zijn bij de beroemdheden.

thai