Noorse boskat

Noorse boskat - noorseboskat banner

Veel mensen kennen de Noorse boskat, al is het vaak alleen maar van naam. Het is namelijk een erg oud kattenras. Het karakter van de Noorse boskat is goed. Boskatten zijn erg intelligent en hebben een tolerant karakter. Het zijn erg speelse katten en ze hebben ook veel energie. Maar let op, ze kunnen ook erg arrogant en eigenwijs zijn. De Noorse boskatten verblijven graag in het gezelschap van mensen.

Uiterlijk Noorse boskat

De Noorse boskat staat bekend om zijn grootte, ook hebben de katten een dubbele vacht. Ze hebben een dikke, wollen ondervacht en een gladde, wat vettig aanvoelende dekvacht. Als het voorjaar is dan verliest de boskat veel haar. Het lijkt dan soms wat meer op een kortharige kat. Als het najaar wordt en de herfst komt er aan dan komt de vacht weer terug en heeft de boskat weer een volle kraag. Ook hebben de Noorse boskatten dan veel haar op de flanken en de achterpoten. De pluimstaart is dan ook erg mooi en hult zich weer in een weelderige bos haar. Gemiddeld wegen de katers 5 tot 8 kilo en de poezen wegen gemiddeld 3 tot 6 kilo. De katten hebben stevige botten en zijn erg gespierd. De katten zijn pas rond de twee of drie jaar lichamelijk volledig uitgegroeid.

Fokken met de Noorse boskat

Er zijn verschillende kattenverenigingen wereldwijd die soms een andere, afwijkende fokstandaard hanteren. In ieder geval is het wel bij alle verenigingen verboden om de Noorse boskat te kruisen met een ander kattenras. Het is belangrijk dat de katten uit een goede lijn komen en daar hebben de verenigingen veel voor over. Als je op zoek gaat naar een gezellige huiskat, die wat groter is dan een gewone huiskat, dan kun je voor de Noorse boskat kiezen. Een energieke en vrolijke kat die soms wat eigenwijs kan zijn en daar kun je als gezin volop van genieten!

Noorse boskat