Singapura kat

Singapura kat

De Singapura kat

De Singapura kat is een combinatie van de Birmese en Abessijn, qua natuur en vorm is deze enigszins anders dan de Birmese. Het is een van de slimste en kleinste kattenrassen ter wereld. Ze zijn erg nieuwsgierig van aard en zullen altijd bezig blijven met hun eigen werk. Ze houden van mensen en andere huisdieren uit hun omgeving. Het is een zeer populair kattenras in Noord-Amerika. De Singapura is een Singaporees kattenras.

Afkomst

De basis voor het kattenras “de Singapura” bestaat uit enkele zwerfkatten (rioolkatten) die midden 1970 uit Singapore naar de Verenigde Staten werden overgebracht. Dit ras is dus heel recent ontstaan. De naam Singapura komt van het land zelf. In Singapore gebruiken ze ook wel eens de naam “Kucinta” voor dit kattenras. Dit betekend liefdeskat. De kat is in Singapore goed gekend, de afbeelding van deze kat wordt regelmatig gebruikt als promotiemateriaal voor het land zelf.

Over het ontstaan is er toch nog wat twijfel…, daar er beweerd wordt dat deze katten een kruising van de Abessijn en de Burmees zouden zijn. De ontdekkers van dit ras ontkennen dit. In ieder geval zijn meer dan één paar rassen gebruikt om het genotype van de Singapura te determineren. Kittens met een egaal gekleurde vacht werden uitgesloten voor de fok en de dragers daarvan ook. De Singapura is niet wijdverspreid te noemen. De meeste fokkers van de Singapura tref je aan in Engeland en de Verenigde Staten.

Uiterlijk

De Singapura is niet zo groot maar wel stevig en gespierd gebouwd. De ondervacht, buik, borst en rondom de mond zijn ivoorwit gekleurd. Ze hebben grote ogen en oren. Dit is een kat met een ticked vacht en de haarpunt is donkerbruin. Aan de binnenkant van de voorpoten en de knieën moeten ze streeptekeningen hebben. Ze hebben een steenrode neusspiegel met een donkere nietonderbroken omlijning. Om de ogen, en van de ooghoek richting neus heeft de Singapura een donker lijntje.

Aftekening

Kenmerkend is de streeptekening aan de binnenkant van de voorpoten en op de knieën.
Mascaralijntjes om de ogen, duidelijke M op het voorhoofd is toegestaan evenals een vage halsband. Snuit, borst, buik zijn warm ivoor zonder ticking. Donkere staartpunt met neiging tot donkere streep aan de bovenzijde. Aalstreep is toegestaan.

Kleur: ticking donkerbruin; voetzolen donkerbruin.

KOP
Afgeronde schedel, breed bij de ooghoeken en een vrij kort, breed snuitje met duidelijke pinch. In profiel gezien een afgerond voorhoofd met een lichte glooiing ter hoogte van de ogen. Rechte verticale lijn van neuspunt naar kin.
Goed ontwikkelde kin.

OREN
De grote oren zijn tamelijk wijd geplaatst. De oren zijn breed aan de basis, met een diepe schelp en afgeronde toppen.

OGEN
Grote, wijd geopende, amandelvormige ogen, enigszins schuin geplaatst. Ten minste een oogbreedte ertussen.

OOGKLEUR
Helder, stralend, eenkleurig hazelnoot, groen of geel, hoe dieper van kleur hoe beter.

NEK
Korte stevige nek.

LICHAAM
Klein tot middelgroot van lengte en formaat. Iets gedrongen, hard gespierd lichaam met een horizontale ruglijn.
Buik niet slap maar stevig gespierd.

POTEN EN VOETEN
Gespierde poten, bij lichaam vrij zwaar maar taps uitlopend in kleine, ovale voeten.

STAART
Vrij lang en geleidelijk smaller toelopend in een rond uiteinde, maar geen zweepstaart.
Het einde van de staart reikt, wanneer de staart langs het lichaam gehouden wordt, tot vlak achter de schouder .

VACHT
Dun, erg kort, fijn van structuur, zijdeachtig glanzend en zeer glad aanliggend.
Kittens mogen een iets langere vacht hebben.

Karakter

De singapura is zeer sociaal gericht naar alle andere huisgenoten (dieren en mensen). Een confrontatie gaan ze dikwijls uit de weg. Wat dat betreft laten ze zich wat over zich heen lopen en kijken dan maar op afstand toe of zoeken iets anders om mee te spelen. De katten zijn over het algemeen laat volwassen, een eerste krolsheid van een kat is vaak te verwachten na het eerste levensjaar.

De Singapura is heel nieuwsgierig en alles wat nieuw is wordt onderzocht. Ook zijn deze katten heel aanhankelijk en willen overal bij zijn. Heel gauw ontwikkelen ze een routine en vertonen een bepaald gedrag, voorbeeld snoepjes geven op een bepaald tijdstip, dan wordt je daar ook altijd aan herinnerd. Door hun lief uiterlijk en smekende oogjes kan je ze dan ook heel moeilijk negeren. Hier maken ze gretig gebruik van. Deze katten zijn groepskatten en hun kittens worden heel lang gezoogd, dit maakt dat de kittens, eens ze bij een nieuwe eigenaar zijn, het enkele dagen moeilijk hebben omdat ze de moederliefde heel erg missen.

Singapura kat