Savannah - savannah banner1

De Savannah is een kattensoort, een kruising tussen een serval en een gedomesticeerde kat. Het is een middelgrote wilde Afrikaanse kat en deze katten hebben grote oren. Het is eigenlijk een ongebruikelijke kruising die bekend is geworden onder fokkers aan het einde van de jaren ’90. In 2001 erkende TICA deze soort als apart kattenras. Het ras is pas vanaf mei 2012 geaccepteerd als “Championship Breed”. Dit wil zeggen dat het bekend is geworden als een ras dat mag meedoen voor punten aan de door TICA georganiseerde shows.

Sociale katten

De Savannahs zijn erg sociale katten, meer dan andere gedomesticeerde katten. De katten worden ook regelmatig vergeleken met honden op het gebied van loyaliteit. Dit komt omdat je deze katten kunt trainen om aan de lijn te lopen en deze katten kunnen zelfs als hen dat wordt aangeleerd apporteren.

Uiterlijk

Bij de vacht van de Savannah wordt er eerst gekeken naar de gedomesticeerde kat die gebruikt is voor de kruisfok. Als het gaat over de eerdere generaties dan gaat het over katten met een soort zwarte stippen op een lichtere vacht. Vroeger werd er veel gewerkt door fokkers aan gestipte soorten met een “wild” uiterlijk, dit kun je vergelijken met de Bengaal en de Egyptische Mau. Maar het uiterlijk van de individuele Savannah hangt ook sterk af van de generatie. De katten hebben een verwilderd uiterlijk en dat wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vele Serval onderscheidende kenmerken. Over het lichaam van de Savannah kan gezegd worden dat het lang en langbenig is. Meestal is het achterwerk hoger dan zijn schouders. Het zijn mooie katten om te zien en veel mensen herkennen de Savannah niet meteen als zij deze zien. Toch wordt het wel meer en meer een populair ras.

savannah