Bombay kat

De Bombay kat

Als het over Bombay gaat, dan is dat een kattenras met een glanzende zwarte vacht en grote, goudkleurige ogen. De kat heeft de naam gekregen naar de Indiase Stad Bombay. Dit komt door de zwarte glanzende vacht waardoor hij lijkt op het Indiase zwarte luipaard.

Het ras is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het was de bedoeling in de Verenigde Staten een effen zwarte Burmees te fokken. Daarvoor werd een zwarte Amerikaanse korthaar gekruist met een bruine Burmees. Hierbij werden de kittens die voort kwamen uit deze kruising steeds weer terug gekruist met Burmezen.

Na een paar generaties werd er een fenotype gerealiseerd dat, op de zwarte vachtkleur na, identiek was aan een Burmees, zowel qua uiterlijk als ook qua karakter.

Vanaf het jaar 1976 volgde er pas erkenning door Amerikaanse overkoepelende organisaties, het was toen een separaat ras. Aan het einde van de jaren tachtig werden de Bombays uit de fokprogramma’s naar Europa geëxporteerd.

Verspreiding van het ras

De meeste katten gingen naar Duitsland en Frankrijk. Daar werden de katten gekruist met de aanwezige Burmezen, zodat zij ook op eenzelfde wijze het ras van de grond konden krijgen. Maar het is wel typisch dat het rasuiterlijk aan beide kanten van de oceaan erg verschilt. Hierover kan gezegd worden dat de Amerikaanse Burmees veel compacter is dan de Europese Burmees.

Aan het einde van de vorige eeuw werden er ook zwarte Burmees katten gefokt in Engeland. Deze zijn voortgekomen uit een ander fokprogramma, voor de Asian. Er werd hier gefokt met een andere kleurgroep van de Asian. Hier stond oorspronkelijk een Brits Korthaar aan de basis van het ras.

Karakter Bombay

Het karakter van de Bombay is extrovert en aanhankelijk. Deze kat is een zelfverzekerde, actieve en speelse kat. Hij is opvallend lenig en een goed jager. Deze sociale kat past zich goed aan en is gemakkelijk in omgang met mensen. Honden kan hij wel maar matig verdragen en met zijn soortgenoten schiet hij niet al te best op. Hij is buitengewoon zachtaardig voor mensen.

Uiterlijk

De Bombay kat heeft een middelgroot en elegant, doch gespierd voorkomen. De Bombay heeft een ronde kop en volle wangen. Tamelijk korte, enigszins stompe neus met een brede snuit. Hij is totaal zwart van uiterlijk met een korte gladde vacht.

Oren:
De oren zijn middelgroot en breed aan de basis met afgeronde uiteinden. De oren staan flink uit elkaar en worden rechtop gedragen.

Ogen
Grote en ronde ogen die flink uit elkaar staan. Glanzende en fel koper- tot goudkleur. Bij voorkeur koperkleurig.

Het lichaam
Krachtige schouders en een goed ontwikkelde brede borst. De Bombay heeft een massief beendergestel en stevige spieren.

 

Bombay kat