Bombay

Als het over Bombay gaat, dan is dat een kattenras met een glanzende zwarte vacht en grote, goudkleurige ogen. De kat heeft de naam gekregen naar de Indiase Stad Bombay, dit komt door de zwarte glanzende vacht waardoor hij lijkt op het Indiase zwarte luipaard. Het ras is eigenlijk ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten als kruisingprodukt. Het doel was om een effen zwarte Burmees te fokken. Daarvoor werd een zwarte Amerikaanse korthaar gekruist met een bruine Burmees. Hierbij werden de kittens die voort kwamen uit deze kruising steeds weer teruggekruist met Burmezen. Na een paar generaties werd er een fenotype gerealiseerd dat, op de zwarte vachtkleur na, identiek was aan een Burmees, zowel qua uiterlijk als ook qua karakter. Vanaf het jaar 1976 volgde er pas erkenning door Amerikaanse overkoepelende organisaties, het was toen een separaat ras. Aan het einde van de jaren tachtig werden de Bombays uit de fokprogramma’s naar Europa geëxporteerd.

Verspreiding van het ras

De meeste katten gingen naar Duitsland en Frankrijk. Daar werden de katten gekruist met de aanwezige Burmezen, zodat zij ook op eenzelfde wijze het ras van de grond konden krijgen. Maar het is wel typisch dat het rasuiterlijk aan beide kanten van de oceaan erg verschilt. Hierover kan gezegd worden dat de Amerikaanse Burmees veel compacter is dan de Europese Burmees. Aan het einde van de vorige eeuw werden er ook zwarte Burmees katten gefokt in Engeland. Deze zijn voortgekomen uit een ander fokprogramma, voor de Asian. Er werd hier gefokt met een andere kleurgroep van de Asian. Hier stond oorspronkelijk een Brits Korthaar aan de basis van het ras.

Karakter Bombay

Het karakter van de Bombay is extrovert en aanhankelijk. Verder heeft de kat een middelgroot en elegant doch gespierd voorkomen. De kat heeft een ronde kop en is totaal zwart van uiterlijk met een gladde, korte, glanzende en glad aanliggende vacht. Prachtig om te zien!