Maine Coon

Mainecoon

Als je naar de oorsprong van de Maine Coon kijkt dan kan er gezegd worden dat het een van de grootste oorspronkelijke gedomesticeerde kattenrassen is. Het ras wordt gekenmerkt door een imposant voorkomen en rustig en stabiel karakter. De Maine Coon is ook een kattenras dat geschikt is om thuis te houden. Ook voor kinderen en andere huisdieren zijn deze katten erg lief.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Maine Coon is opvallend, het is namelijk een erg grote kat. De Maine Coon kat heeft een halflangharige vacht. Verder heeft dit ras een stevig skelet en een lange volle staart. Als de katten wat ouder zijn dan kunnen ze in de winter een imposante kraag rondom de kop en een langere beharing op de achterkant van de achterpoten krijgen. Dit noemen we ook wel een broek. De meeste katten bezitten de recessieve eigenschap voor oorpluimpjes, dit kan door liefhebbers erg gewaardeerd worden. Hierdoor is de Maine Coon ook een erg imposante verschijning geworden. Het ras is ook seksueel actief vanaf een maand of zes. Ze zijn pas volledig lichamelijk uitgegroeid na ongeveer vier jaar. Gemiddeld weegt de kat tussen de 5 en 9 kilo voor katers en 4 tot 6 kilo voor poezen.

Karakter

De Maine Coon heeft een rustige karakter, maar het zijn ook energieke katten. Ze hebben een goed sociaal besef naar andere huisdieren en vooral naar mensen. Het humeur van dit ras kan gezien worden als vrij evenwichtig en stabiel, speels en tolerant. De Maine Coon katten zijn erg aanhankelijk en zijn liever niet enige kat in een huishouden. De kat ziet zichzelf als een onderdeel van het gezin en is altijd van een kleine afstand betrokken bij de mensen in huis. Het ras staat niet bekend als een schootkat, maar ze liggen wel dicht bij je of naast je.

Ook voor kinderen zijn de Maine Coon katten erg lief en je kunt ze dus ook houden als je opgroeiende kinderen hebt. Ben alleen duidelijk naar de kinderen toe dat zij de kat ook in hun waarde laten en niet continu achterna zitten. Een kat heeft ook zijn momenten dat hij rust nodig heeft en dan zondert hij zich misschien even af of gaat bij een ander in huis liggen die wel rustig is op dat moment. De katten geven dit erg goed aan.

Voeding

Wat betreft de voeding voor de Maine Coon: Het is aan te raden de juiste raskattenvoeding te geven. Dit is noodzakelijk omdat deze kat een evenwichtige en zeker voldoende voeding nodig heeft.

main coon