De voor- en nadelen van een kat als huisdier

kat als huisdier

De voor- en nadelen van een kat als huisdier

Het hebben van een kat als huisdier kent vele voordelen, niet alleen bieden katten gezelschap; het zijn intelligente dieren een met ware eigen persoonlijkheid. Laten we de voordelen van het hebben van een kat eens op een rij zetten, zodat u weet wat u kunt verwachten bij de aanschaf van een kat.

Voordelen van een kat

 • Katten zijn ideale gezelschapsdieren, zij komen bij u op schoot liggen en zoeken vaak uw aandacht. En let op: hoe jonger de kat, hoe speelser! Hier moet u natuurlijk wel tijd en zin in hebben. Kiest u voor een jonge kat, dan zijn kattenspeeltjes zeer belangrijk! Wat voor u gemakkelijk is en voor de kat enorm leuk, zijn laserlampjes! U kunt deze overal oprichten; de kat zal proberen de stip te vangen.
 • Ten opzichte van een hond is het natuurlijk handig dat een kat niet uitgelaten hoeft te worden.
 • Een kat kan gedurende de dag probleemloos alleen thuis blijven – wat niet per se wil zeggen dat een kat dit leuk vindt. Ook katten vertoeven graag in het gezelschap van hun baasje.
 • Nog een groot voordeel van de kat is dat deze op muizen jaagt. Daar waar een kat woonachtig is zul je niet snel muizen aantreffen. Nu tref je in moderne woningen sowieso niet snel muizen aan, maar vooral in oude huizen waar de vloerdelen van hout gemaakt zijn, daar krijgen muizen alle kans.
 • Er bestaan vele raskatten met geheel uiteenlopende eigenschappen. Er is dus voldoende keuze om een kat te vinden die écht bij u past. Let wel; raskatten kunnen behoorlijk prijzig zijn in aanschaf. U kunt uw raskat beter niet buiten laten lopen, het wil nog wel eens voorkomen dat men deze steelt en te koop aanbiedt op een website, of zelf houdt. Het chippen van een kat geniet dan ook zeker de voorkeur.
 • Beschikt u over voldoende vrije tijd, dan kan het een leuke bezigheid zijn om uw raskat te laten deelnemen aan wedstrijden. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd zijn hier maar wat druk mee; de kinderen eenmaal uit het huis is dit een heerlijke nieuwe bezigheid die veel voldoening kan brengen.

Nadelen van een kat

Natuurlijk kent het hebben van een kat ook wat nadelen. Wij zetten deze op een rij:

 • Sommige katten scherpen graag hun nagels aan uw meubilair of tapijt. Nu ligt het voor de hand om een krabpaal te kopen, maar sommige katten laten deze geheel links liggen. Zoek vooral uit waaraan uw kat graag de nagels scherpt en zoek hiervoor een onschuldig alternatief.
 • De kattenbak kan soms onaangename geuren verspreiden. Koopt u het beste kattengrit, wat urine tot ‘kneedbare ballen’ verandert, dan kunt u deze overlast minimaliseren. Informeer bij de specialist welk kattengrit het meest effectief optreedt tegen onwelriekende dampen. Wilt u liever een goedkope oplossing? Zoek dan bijvoorbeeld in de nieuwe Lidl folder o.i.d. waar u keuze vindt uit tal van low budget huisdier oplossingen.
 • Wilt u heerlijk uitslapen? Sommige katten vinden dit maar niets en krabbelen aan de slaapkamerdeur en kunnen het op een flink ‘miauwen’ zetten!
 • Katten zijn nachtdieren. Ze kunnen daarom soms flink spoken ’s nachts in uw huis. Ineens hoort u geluiden waar u wakker van kunt worden. Iets wat menig katteneigenaar in het begin rechtop in bed heeft doen staan; inbrekers? of toch de kat?
 • Een kattenluik is onontbeerlijk indien uw kat ook gewoon naar buiten gaat en een stuk vrijheid hierdoor geniet, maar wist u dat buurtkatten hierdoor ook gewoon bij u naar binnen kunnen komen? Zorg dat u een gepersonaliseerd kattenluik koopt, wat zich (middels een sensor) alleen opent voor uw kat.
 • Komt uw kat buiten, behandel deze dan met een anti-vlooienmiddel en tekenmiddel. Dit is zeer noodzakelijk: zonder deze bescherming loopt de kat in de zomer continu teken op, die ook voor uzelf gevaarlijk kunnen zijn indien de teek in huis loslaat en op zoek gaat naar een andere gastheer/ gastvrouw.