Kat vermist – valkuilen

Kat vermist - valkuilen

Kat vermist – valkuilen

Enkele valkuilen waar je volgens ons voor moet waken:

De veronderstelling bij een vermiste raskat dat de kat wel gestolen zal zijn.
De gedachte dat een kat waarschijnlijk door iemand in huis is genomen die dat niet meldt omdat hij of zij de kat wil houden.
Het idee dat de kat wel dood zal zijn, na enige tijd van vermissing.
Het idee dat zoeken weinig zin heeft omdat je toch niet weet waar je moet zoeken (dus dat de kans op het vinden daarom ook klein is).

Deze gedachten, ideeën en veronderstellingen leiden alleen maar af van het zoeken. We hebben vaak gezien dat mensen stoppen met zoeken of veel minder gaan zoeken door deze ideeën / gedachten. Achteraf blijkt heel vaak dat de vermiste kat in kwestie al die tijd gewoon zwervend heeft rondgelopen op zoek naar baasje/huis.

En ‘al die tijd’ is vaak langer dan we denken; het is niet vreemd als een kat pas na een of twee of drie jaar zwerven wordt gevonden of in asiel terechtkomt. Als de kat dan niet gechipt is, De kat is dan gevonden maar de eigenaar meldt zich niet.

Dit is naar onze inschatting een van de redenen waarom vermiste katten vaak niet teruggevonden worden en tegelijkertijd eigenaren van gevonden katten zich vaak niet melden (terwijl er toch een redelijke match tussen gevonden en vermist te verwachten is). Omdat de tijdsperiode tussen vermist en gevonden best lang kan zijn en mensen na enige tijd de meldingen over gevonden katten niet meer, of niet meer regelmatig, in de gaten houden.

bopets dierenwinkel

Het actueel houden van chipregistratiegegevens is iets dat ook steeds meer op de achtergrond raakt op langere termijn na een vermissing. De ‘check chipregistratie’ actie hebben wij vooraan gezet in het actieoverzicht, omdat dit als eerste belangrijk is. Maar uiteraard blijft het actueel houden van de gegevens altijd belangrijk bij een vermissing.

Dit geeft de valkuilen:

te snel opgeven
chipregistratie in de loop der tijd niet actueel houden

Een onzekerheid van mensen die we regelmatig tegenkomen:

Reacties van mensen om jou heen die het raar vinden dat je na langere tijd nog steeds op zoek bent naar jouw kat. Het zoeken en alle acties die je hieromtrent neemt is de enige kans van de kat om weer thuis te kunnen komen! Het is daarom eerder raar als mensen dit snel opgeven; en elke actie op het gebied van zoeken die jij doet, in zinvol. We verwijzen hierbij ook naar de tekst die we citeren op de pagina volhouden.

Kat vermist - valkuilen