vlooien bij katten

Vlooien bij katten zijn echt vervelend

Alle katten kunnen last van vlooien krijgen, of het nu om een buiten of binnen kat gaat. De buitenkat kan ergens buiten in aanraking komen met vlooien. Bij de binnen kat loopt je zonder dat je er zelf erg in hebt ze zo mee naar binnen. Het is vrij simpel te zien wanneer een kat vlooien heeft, controleer af en toe zijn buik en staart, vooral als je merkt dat de kat veel aan het krabben is. Vlooien laten kleine bruinzwarte uitwerpselen achter welke korrelvormig zijn.

Antivlooienmiddelen

Er zijn veel verschillende antivlooienmiddelen bij de dierenwinkel of dierenarts te koop, de mensen bij de dierenspeciaalzaak kunnen je over het algemeen goed adviseren, maar twijfel je ga langs jou dierenarts voor meer informatie. Want het is noodzaak hier snel iets aan te doen, vlooien planten zich razendsnel voort en voor je het weet heb je een vlooienplaag. Veder dien je het huis goed schoon te maken d.m.v. stofzuigen etc.

Koop je op eigen houtje een antivlooienmiddel voor de behandeling van vlooien, teken en luizen, hou den rekening met het lichaamsgewicht van je huisdier. Herhaal regelmatig deze behandeling tegen deze parasieten. Zo blijft je kat gezond en blij.

Vlooienprobleem

Het vlooienprobleem is niet dat van je kat alleen, ook mensen kunnen er last van hebben. Slechts 5% aanwezig als vlo op het dier, de overige 95% zit in de omgeving als poppen, larven en eitjes in de woning.

Als je ook andere huisdieren bezit moeten deze ook behandelt te worden, kijk uit met kittens! Zorg dat je een antivlooienmiddel koopt dat geschikt is voor kittens als je deze moet behandelen.

Lintworm overbrengen

Een besmette vlo kan bovendien lintworm overbrengen op zowel mensen, katten als bij honden. Je kat likt een vlo uit de vacht. In de darm van je kat komt uit die vlo een jonge lintworm, die zich vast hecht in de darmen en begint met het produceren van eitjes. Het voorkomen van vlooien is dan ook beter dan genezen…

Vlooienbestrijding

Een goede vlooienbestrijding is zowel gericht tegen de volwassen vlo, die zich op de gastheer bevindt, als tegen de larven en eieren die in de omgeving te vinden zijn. Gebruik regelmatig een vlooienkam ter controle op deze enge beestjes.

vlooien bij katten

Tips tegen vlooien

Voor jonge kittens gebruik je best een aangepaste vlooienspray. Volwassen dieren kan je behandelen met een goede (dus recent op de markt verschenen) vlooienband, vlooiendruppels (een zeer elegante manier, waarbij druppels tussen de schouderbladen op de huid van het dier worden toegediend), vlooiensprays- of -schuim of tabletten. Dosering – en herhalingsschema’s hangen af van welk product er je gebruikt. Je dierenarts zal je daarbij helpen.

Daar de kans op lintwormbesmetting van een huisdier met vlooien groot is, is een (preventieve) behandeling hier geen overbodige luxe.

Alle dekentjes, kattenmanden en kussenovertrekken regelmatig wassen. Op de vloerbedekking, in de mand, onder kasten en bedden en plinten moet je grondig spuiten met producten tegen vlooien. Deze producten zijn specifiek voor voorwerpen en mogen absoluut niet op dieren gebruikt worden. Bepaalde merken zijn zo ontworpen dat ze geen vlekken op kostbare tapijten of meubilair achter laten. Vissen en vogels zijn zeer gevoelig voor deze insecticiden en moeten tijdelijk uit de behandelde ruimte verdwijnen. Deze producten moeten op het voorwerp gespoten worden en niet in de lucht verstuift.

Ga eerst grondig stofzuigen en gebruik daarna de producten. Deze behandeling moet je regelmatig herhalen (regelmaat afhankelijk van welke product je gebruikt). Zeer regelmatig stofzuigen. In de stofzuiger een stukje vlooienband stoppen of in de binnenkant van de stofzak spuiten met vlooienspray om zodoende de vlooienverspreiding via de stofzuiger tegen te gaan.

Geen enkele ruimte in huis overslaan tijdens het spuiten. Bescherm uw huisdier in het begin van het vlooienseizoen (de lente) tegen vlooien, dan is de kans op massale verspreiding in huis veel geringer.